Skip directly to content
 • 20 10 2018

   

  Messenger Olès

  20 10 2018

  Bonswa papi Frans. Kijan nou ye? Tout moun anfom isit. Ou te jwenn medikaman yo pou Nerlande? Sil posib pou ta vini ak yon telefon pou Nerlande li ta bon. Lot enfomasyon ki pa bel.Gen yon rapo ki soti nan Byenet sosyal. Ofelina tonbe nan kategori Jon olye de ve. Pou depatman se 2 ki nan ve. Nap cheche esplikasyon. William gen poul rankontre ak responsab la nan potopwens. Na pale plis sa lew vini.

  Dag papi Frans. Hoe gaat het ? Hier maakt iedereen het goed. Heb je de medicatie voor Nerlande kunnen vinden ? Als je een telefoon voor Nerlande zou kunnen meebrengen, zou dat leuk zijn. Iets anders dat niet zo mooi is. We hebben een rapport gekregen van IBESR (kinderwelzijn). Ons weeshuis is gezakt van categorie groen naar geel. Voor de hele provincie zijn er nog maar twee met groen. Ik vraag een verklaring. William gaat een onderhoud hebben met de verantwoordelijken in Port-au-Prince. We praten er over wanneer je komt.

   

  Telefoon met Olès

  14 10 2018


  • De aardbeving is voorbij, maar er zijn nog veel mensen die in angst leven. De schokken duurden telkens maar enkele seconden, maar heel het weeshuis liep leeg. De kinderen en enkele jongeren krijsten van angst. Ilianette heeft het bewustzijn verloren en is naar het hospitaal geweest. De eerste schok was op zaterdagavond, maar de schokken duurden tot zondag middag.
  • Nu is iedereen in orde. Ronald had diarree, Ivette heeft een lichte griep.
  • Frans en Olès wisselen informatie uit over de volgende reis en over de werkzaamheden die gepland zijn. Bovendien is er nieuws over het project van de Rotary Club. De fondsen zijn er bijna allemaal. Frans moet enkele afspraken uitvoeren in het kader van de bouw van het waterbassin en het plaatsen van de osmose-installatie.
  • Van één van de koeien is het zeker dat ze vol is en de andere wellicht ook. De stier gedraagt zich agressief. Een koopman heeft 9.000 Haïtiaanse dollar (550 euro) geboden. Met dat geld kan een vaars en een jonge stier gekocht worden. Het grootste varken is verkocht voor 3.200 Haïtiaanse dollar (195 euro).
  • Mirto, onze nieuwe klusjesman en nachtwaker gaf in het begin een heel goede indruk. Na zijn vliegende start beperkt hij zich nu tot het voederen en verzorgen van de dieren. Als Olès niet daar is, doet hij niets. We gaan hem voorlopig houden, maar hij moet bijgestuurd worden. Soms mag hij naar huis gaan op zaterdag namiddag. Het is de bedoeling dat hij zondag avond terug komt. Nu is  het maandag namiddag en hij is er nog niet. Hij is eigenlijk niet zelfstandig genoeg.
  • Wilner heeft zich mogen aansluiten bij een groepje van 8 kunstenaars. Met veertien van de jongeren zijn ze al naar een eerste optreden geweest.
  • Olès heeft een nieuwe hond gekocht. Het is een Duitse herder.

   

   

  Messenger Olès

  13 10 2018

  Map enfomew ke gen yon gwoup jen nan bouk la ki toujou fe yon konkou pou Atis. Wilner te enskri poul patisipe. Plizye nan mesye dam yo ak mwen tou pwal aplidi atis Wilner.

  In het dorp is een groep jongeren die een wedstrijd voor artiesten uitschrijft. Wilner heeft zich ingeschreven voor deelname. Verschillende jongens en meisjes gaan supporteren voor Wilner.

   

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Depi dimanch nou pa santi anyen anko. Nap espere tout bagay fini.Sel bagay, depi samdi nou gen lapli chak jou.

  Sinds zondag (de dag ná de aardbeving die op zaterdag lokale tijd was) voelen we geen schokken meer. We hopen dat alles voorbij is. Sinds zaterdag regent het zonder ophouden.

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Pa gen chok anko. Ye swa li te 8 e ti moun yo te pe toujou, yo pat vle antre nan kay. Se lem fin pale ak yo, yo antre. Maten-an tout te ale lekol a 8 e. Gen ki te dwe ale a 7e yo pat ale paske yo te pe. Gen kek lekol ki te retoune ti moun yo. Lekol pe ak me yo fonsyone nomal.

  Erezman chok yo fini. Espere nou mize la fini.

  Geen schokken meer. Gisteravond waren er acht kinderen die nog erg bang waren. Ze wilden niet naar binnen gaan. Toen ik met hen gepraat heb, zijn ze naar binnen gegaan. Vanmorgen is iedereen naar school gegaan om 8 uur. Die om 7 uur op school moesten zijn, vertrokken niet omdat ze schrik hadden. Enkele scholen hebben de leerlingen weer naar huis gestuurd. De school van de pastoor en die van de zusters functioneren normaal. Gelukkig beeft de aarde niet meer. Hopelijk is de ellende voorbij.

   

  Messenger Olès

  07 10 2018 (verschillende berichten vlak na de aardbeving)

  Ye swa te gen tranbleman te a 8 h 11. Li te pase byen fo tou nan kay nou tou. Ti moun yo te vreman panike. Nan kouri gen Osnel Yvette ki pran chok nan pye. Men se pa two grav. Ilianette te endispoze. Se lopital mwen te ale ak li. Se apre 2 ze de tan li vin revini. Kounya li pi bon.

  Non pa gen dega nan bouk la. Sanble se nodwes ki gen plis dega paske se nan zon sa li te komanse.

  Dapre nouvel mwen tap tande. Li komanse nan latoti. Mwen poko konnen dega ki fet nan zon yo. Sel sa mwen we nan téelevizyon gwo mon. Gen yon oditoryom ( auditorium) ki tonbe. Erezman nan le sa pat gen anpil moun ladanl. Yon moun mouri ak youn lot ki blese grav.

  Wi mwen apen tande sa. Ak anpil blese. Li apen sot pase la anko. Kounya tout ti moun yo ye nan lakou.

  Plizye fwa. O mwen 5

  Non pa gen fisi. Tout kay tranble tre fo. Fenet yo fe gwo bwi.

  Nou fe reyinyon ak ti moin yo. Paske yo pe anpil.

  Gisteravond is er een aardbeving geweest om 20.11 uur. We hebben die heel goed gevoeld. De kinderen sloegen in paniek. Bij het wegvluchten hebben Osnel enYvette hun voet verstuikt. Maar het is niet zo ernstig. Ilianette is flauw gevallen. Ik ben met haar naar het ziekenhuis geweest. Na twee uur kwam ze bij. Nu gaat het beter met haar.

  Er is geen schade in het dorp. Blijkbaar is er schade in de provincie Noordwest. Daar is de aardbeving begonnen.

  Volgens mijn bronnen is de aardbeving op Île de la Tortue begonnen. Ik weet niet of daar schade is. Grand Morne (dorp in de provincie Noordwest) zag ik op de TV. Daar is een grote zaal ingestort. Gelukkig was er niemand aanwezig. Zeker 1 persoon liet het leven en er is één zwaargewonde.

  Ja, ik heb dat ook gehoord (meer doden). Een veel gewonden. Zojuist gebeurde er nog een schok. Alle kinderen zijn weer naar buiten gevlucht.

  Meer keer (een schok). Minstens vijf (schokken).

  Nee geen barsten (in de gebouwen). Alle gebouwen schudden hevig. De vensters maakten een hoog geluid.

  Ik ga samenzitten met de kinderen, want ze zijn erg bang.

   

  Messenger Olès

  25 09 2018

  Se 2 pwomad pou Nerlande. Manmi Oles ap pote. Siw jwenn li tou le wap vini li ta bon.

  Manmi Olès heeft twee zalfjes meegebracht uit de VS voor Nerlande (psoriasis). Kijk eens of je ze kan vinden (in Europa).

   

  Messenger Frans

  25 09 2018

  Konpliman Manmi Olès ! Bon anivese.

  Proficiat Mami Olès ! Gelukkige verjaardag.

 • 17/09/2018

  Telefoon met Olès

  13 09 2018

  • De school is gestart. Alleen de kleuters beginnen op maandag 17 september.
  • Olès is enkele weken naar Boston geweest, naar zijn dochter Myriam. Manmi Olès is er al wat langer en zij blijft zelfs tot het einde van de maand. De terugvlucht was niet zo aangenaam. Het vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken in Puerto Rico. Met een ander toestel is Olès méér dan zeven uur later geland in Port-au-Prince.
  • Intussen verliep alles in het weeshuis even vlot dankzij de supervisie van Chedline, de oudste dochter van Olès. Zij hield Olès dagelijks op e hoogte via de telefoon. Zo weet Olès dat het schoolgeld enorm gestegen is. Voor alle kinderen en jongeren samen is de kost 264.350 gourdes (3.250 euro). Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, maar dat was toen alles inbegrepen, ook de boeken, de uniformen en de verplichte zwartleren schoenen. Alles laat voorzien dat de 3.400 USD die Frans in juni meebracht niet toereikend is. Olès zal de juiste bedragen doorgeven van zodra hij alle kosten kent. De pastoor heeft wel al te kennen gegeven dat hij een korting wil toestaan.
  • De put levert per keer 1.000 liter op. Die hoeveelheid twee maal per dag is toereikend.
  • De elektrische installatie werkt zonder problemen.
  • De vaars die Beni kocht is wellicht vol van onze stier. Bij de varkens was er een zeug met een worp van 7 de laatste keer. Eén big is verdwenen. Bij de geitjes verwachten we alle momenten een geboorte.
  • De maïs is geoogst. De opbrengst was kleiner dan vorig jaar. De bonen zijn goed en de maniok moet geschoffeld worden.
  • Voor Nerlande is de diagnose bekend voor haar huidprobleem. De medicatie is echter niet te vinden in Haïti. Myriam zal in de US op zoek gaan, maar Olès zal de gegevens ook aan ons bezorgen.

   

  Messenger Olès

  11 09 2018

  Ti moun yo antre lekol ye. Gen pwoblem nan komin lan sa koz direksyon lekol yo te ranvwaye byen bone tout ti moun. Yo pa fonksyone anko jodi - a. Nap espere yo fonksyone demen. Sa rive swit a yon prizonye ki mouri nan komisarya anba baton men lapolis.

  De kinderen zijn van gisteren naar school. Wegens problemen in het dorp heeft de directie ze meteen terug naar huis gestuurd. Vandaag zijn de scholen nog net open. Hopelijk morgen wel. De opschudding komt van een gevangene die gestorven is door stokslagen van de politie.

   

  Messenger Olès

  24 08 2018

  Mwen chita ak Chedline pou esplikel responsablite li genyen. Mwen ba li rezev lajan. Mima responsab nouriti li fe sa ansanm ak Chedeline chak fwa gen bezwen depans. Mw te chita ak tout ti moun yo tou yon fason pou tout bagay ka pase byen deye nou. Chak jou mwen kominike ak Chedeline ak pliizye nan ti moun yo poum konnen kijan sa ye. Tout bagay ap fonksyone byen.

  Ik heb aan Chedline haar verantwoordelijkheid uitgelegd. Ik heb haar geld gegeven. Mima zal samen met Chedline voor de aankopen van voeding zorgen. Ik heb met alle kinderen een vergadering gehouden opdat alles vlot blijft verlopen. Ik zal elke dag met Chedline bellen en enkele van de kinderen om te weten hoe het gaat. Alles verloopt goed tot nu toe.

   

  Messenger Olès

  17 08 2018

  Mwen sot pale ak Chedeline ak Ronaldo. Gen anpil lapli jodi-a senmichel. Tout bagay ap mache nomal. Yo diw mesi pou Salitasyonw.

  Ik heb met Chedline en Ronaldo gebeld. Het regent hard in Saint-Michel. Alles verloopt normaal. Ze danken je voor je groeten.

 • 06/08/2018

   

  Messenger Olès

  01 08 2018

  Nou gen pwoblem kouran yeswa. Ni se pa pwoblem batri. Sa rive a 11 ze li tonbe. Limye ve kote ki make inverter on ki limen. Erezman se pat yon gwo pwoblem. Yon breke ki te tonbe. Mw te rele elektrisyen ki konn travay pou nou. Se li menm ki we sa. Li fe kek tes nan kay la. Li pa remake sak koz sa. Kounya tout bagay ap mache nomal.

  Gieteravond was er een probleem met de elektriciteit. Het was niets met de batterij. Om 11 uur viel de stroom uit. Het lichtje aan de omvormer brandde. Gelukkig is het geen groot probleem. Een zekering was afgeslagen. Ik heb een elektricien gebeld die al eens voor ons gewerkt heeft. Hij heeft gezocht wat er gaande was. Hij heeft een paar testen gedaan. Hij vond niet direct de oorzaak. Alles werkt weer normaal.

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Robenson al nan kan jodi-a nan pawas Veret. ak yon nan legliz la ( Les engagés du christ.) Lap retounen madi pwochen. Lot bagay. Yvette fe yon aksyon ki grav anpil. Pou mwen li ta dwe deyo nan Ofelina. Mwen deja konnen wap vle yon chans pou li. Mwen ap manmi Oles te obseve li deja. Likontinye ale lakay gason. Fwa sa li endispoze kay la. Yo chechem pou pranl. E sa rive deja endispoze nan menm kay sa. Mwen deja dil se apre mwen fin diskite ak ou, poul konnen si lap gen chans. Se yon move imaj pou ofelina. Tout gran medam gen pwoblen ak sak pase-a. Saw panse?

  Robenson gaat op kamp in de parochie Verrette met een andere kerkvereniging (De geëngageerden van Christus). Hij komt dinsdag terug. Iets anders.

  Yvette heeft iets ergs gedaan. Voor mij wordt ze buitengezet. Ik weet nu al dat je haar nog een kans wil geven. Mami Olès en ik hebben ze geobserveerd. Ze blijft maar naar het huis van en jongen gaan. Ze is de laatste keer flauw gevallen in dat huis. Ze hebben me geroepen om ze te halen. Ze is daar nog al eens flauw gevallen. Ik heb haar gezegd dat ik met u zal praten of ze nog een kans krijgt. Het is slecht voor het imago van het weeshuis. Alle grotye meisjes hebben het hier moeilijk mee. Wat vind jij ?

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Batri yo byen desann ak teknik e anpil moun. Tout bagay nan garaj la.

  Mwen resevwa. 13 dwoum.6 vali valiz. 2 bwat an katon. 2 bwat batri yo ak 18 chez. Moun ki te vin ak Durand pou ede nou ak aoarey la te fe gwo konsiderasyon pou nou. Nou te peye 3000 goud. Mw bay 3 nan chez yo. Yo te mandem sa.

  De batterijen (2 kisten van 450 kilo) zijn met wat techniek en veel volk gelost. Alles staat in de garage.

  Ik heb 13 tonnen, 6 sporttassen, 2 dozen, 2 kisten met batterijen en 18 stoelen. De mannen die met Durand geholpen hebben, waren van grote hulp. We hebben ze 3.000 gourdes (38,50 euro) betaald en ze drie stoelen gegeven. Ze vroegen die.

   

  Messenger Olès

  26 07 2018

  Nou resevwa tout bagay. Nou nan wout.

  We hebben alles van de container in  ontvangst genomen. We zijn onderweg.

   

  Messenger Olès

  24 07 2018

  Mw te bliye diw sa. Ronaldo te double klas lane denye. Ane sa anko li pa travay poul admi. Pe a metel deuo. Men li fe yon konsiderasyon. Lap ka al fe reto nan lot kote. Mwen deja enskril nan menm lekol ak wilken. Li ki fe chwa.

  Ik vergat je nog iets te zeggen. Ronaldo heeft afgelopen jaar gedubbeld. Dit jaar heeft hij nog niet goed gewerkt. Mijnheer pastoor zet hem buiten. Maar hij gunt hem de kans om elders zijn studies verder te zetten. Ik heb hem al in dezelfde school als Wilken ingeschreven. Daar heeft hij zelf voor gekozen.

   

  Telefoon met Olès

  23 07 2018


  • Het gaat goed met iedereen.
  • Iedereen is geslaagd behalve Sam, Djeff en Guilène. Buiten hen gaat iedereen dus naar de volgend klas.
  • Voor het lossen van de container is alles geregeld. Durand zorgt voor een heftruck voor het lossen van de zware batterij-elementen. In Saint-Michel is voldoende volk opgetrommeld.
  • De waterput blijft goed opbrengen. Per dag is er nu meer dan 2.000 liter.
  • De elektrische installatie wordt goed opgevolgd. Ze functioneert normaal.
  • Olès gaat op 9 augustus naar zijn dochter Myriam in Boston. Mami Olès is daar al. Ze zullen er op 24 augustus hun 40ste huwelijksverjaardag vieren. Intussen komt Chèdline, de tweede oudste dochter van Olès een oogje in het zeil houden.
  • Nerlande is aan de beterhand. Na een lange zoektocht van de dokters hebben ze eindelijk het probleem van haar huidziekte onder controle.

   

  Messenger Olès

  22 07 2018

  Mw te kominike ak pe Gedeon ye swa. Kontene-ap rive nan kay yo mekredi dye vle. Map cheche bagay nou jedi maten. Lot bagay Myriam e ta vle mw ak yo boston pou 40em anivese maryaj mw. Lap tcheke sa. Li pwobabl poum ale fe 2 ou 3 semen ak yo avan 15 out. 28 out se dat kap fe nou 40 ane marye. Ma enfomew lel banm mw dat depa.

  Ik heb gisteravond met pater Gédéon gebeld. Woensdag komt de container aan. Ik ga donderdag onze goederen ophalen. Mijn dochter Myriam heeft me uitgenodigd om naar Boston te komen om mijn 40ste huwelijksverjaardag te vieren. Zij regelt dat. Wellicht ga ik 2 à 3 weken. Ik vertrek dan vóór de 15de. De 28ste is onze huwelijksverjaardag. Ik laat je weten wanneer ik precies vertrek.

   

  Messenger Olès

  19 07 2018

  Mwen gen yon kouzen ki mouri san malad potopwens. Fineray la ap fet samdi dye vle. Mwen pwale. Ou te wel 2 ou 3 fwa. Dokte Arry. Si kontene-a genran li posib poum tann pou resevwa bagay avanm retounen.

  Een neef van mij is gestorven in Port-au-Prince. Hij was niet eens ziek. De begrafenis is zaterdag. Ik ga er naar toe. Je hebt hem twee of drie keer gezien. Dokter Arry. Als het kan wacht ik op het openen van de container om alles op te pikken voor ik weer naar huis ga.

   

  Messenger Olès

  18 07 2018

  Gen 3 nan mesye dam yo, tant ak tonton yo te mandem pou al fe 15 jou ak yo. Yo dako pou ale. Se Dieunise, Ylianette ak wikenn. Yo pwale demen dye vle. Matant Ronald vini jodi-a tou made pou lal fe kek jou tou ak yo. Yap vin chechel vandredi dye vle.

  Van drie van de grotere jongens en meisjes hebben tantes en ooms gevraagd om een veertiental dagen te komen logeren. Het gaat over Dieunise, Ilianette en Wilken. Ze gaan morgen al. De tante van Ronald is ook komen vragen vandaag om enkele dagen naar haar te komen. Ze komt hem vrijdag halen.

   

  Messenger Olès

  09 07 2018

  Se yon gwo ere gouvenman fe. Le li deside monte pri gaz yo. E se gwo montan. Gazolin 85 goud anplis. Nap espere tout bagay antre nan kalm. Malgre li tounen sou desizyon-an. Pep la poko vle kanpe. Nap swiv.

   

  De regering begaat een grote vergissing om de brandstofprijzen te laten stijgen. En het gaat om grote stijgingen. 85 gourdes (1,10 euro) meer voor benzine. We hopen dat de kalmte herwonnen wordt. Hoewel de regering terug gekomen is op haar beslissing, wil het volk maar niet ophouden. We volgen de gebeurtenissen op.

   

  Messenger Olès

  08 07 2018

  Peyi dayiti gen anpil pwoblem. Potopwens bloke depi ye. Apre gouvenman soti kominike gaz la monte. Depi maten moun pa soti. Se kraze boule. Dechouke. Maket. Otel. Magazen.

  Haïti heeft grote problemen. Sinds gisteren is Port-au-Prince geblokkeerd na de berichten dat de brandstofprijzen stijgen. Sinds vanochtend kan niemand buiten komen. Vernielingen worden aangericht in warenhuizen, hotels, winkels.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Nou kontan viktwa Dyabl rouj la. Se yon ti kominote ayisyen belj ki gen isit.

  We zijn blij met deoverwinning van de Rode Duivels. Het lijkt hier wel een kleine Belgisch-Haïtiaanse gemeenschap.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Mwen achte 82 ti poul. Mw voye foto yo. Nou swete beljik bon chans. Anko nan 1 e ak kek minit.

  Ik heb 82 kuikens gekocht. Ik stuur je wat foto’s. We wensen succes voor België. Over een uur en enkele minuten begint de wedstrijd.

   

  Messenger Olès

  05 07 2018

  Ye Nerlande te ale nan randevou. Rezita ekzamen yo pa gen gwo pwoblem. Li pwobabl poul fe yon bon ti tan nan potopwens poul swiv tretman.

  Nerlande is gisteren terug geweest naar de dokter. De labonderzoeken leverden geen grote problemen op. Ze blijft een tijdje in Port-au-Prince voor behandeling.

   

  Messenger Olès

  01 07 2018

  Mekredi ak jedi denye wolchaday pat anfom ak yon fyev. Mis Merceda te vini. Li te bali yon sewom. Kounya li bon. Nerlande komanse amelyore piti piti. Dokte a te preskri medikaman. annatandan rezilta yo. Mwen te achte yo yo komanse fe bon efe. Sete nan tou 2 men ak nan 2 pye deye jenou yo.

  Verleden woensdag kreeg World Shaddaï koorts. Merceda, de verpleegster, is gekomen. Ze heeft hem een infuus gegeven. Nu is hij aan de beterhand. Nerlande geneest. De dokter heeft medicatie gegeven in afwachting van de laboratoriumuitslagen. De medicatie heeft een goed effect. Ze heeft de huidziekte in beide handen en in de knieholtes.

 • 28/05/2018

   

  Telefoon met Olès

  28/05/2018


  • De jongeren zijn sinds vandaag gestart met de examens. Het eerste was voor wiskunde. In de jongensschool start de vakantie op 7 juni. Voor de zusterschool is nog niet geweten wanneer zij de vakantie laten aanvangen.
  • De douches van Sen Joseph zijn verstopt, waarschijnlijk door ze te gebruiken met veel met moddervoeten.
  • De laatste tijd heeft het veel geregend. Het inzaaien was nog niet afgerond, maar de opbrengst van bonen en maïs ziet er goed uit.
  • De beton van het dak van sent An is gestort. De bekisting zal weldra worden afgebroken. Van zodra dat gebeurd is, wordt de trap naar het dak in orde gemaakt.
  • Ti Lou is dus weg. Na een dispuut is hij vertrokken. Zijn werk was niet zo goed. De dieren leden daaronder. Voor hem is eerst een kandidaat komen opdagen die ouder was dan Olès. Nu is er een jonge kerel van 32 gestart. Hij blijft ’s avonds voor de bewaking en heeft de kleine kamer voor de nachtwaker gekregen die sinds geruime tijd dienst deed als strijkkamer. Buiten bewaking doet de man het gewone werk van en tuinman en nog vele klussen.
  • Aan de afgeschuinde dak van sen Franswa hangen goten. Het dak is echter niet goed afgeschuind en Olès zal het er met aannemer Jean over hebben.
  • De raamgaten van het pomphuis zijn afgeschermd met insectennetten.
  • De pomp werkt prima. Elke dag levert ze 600 à 800 liter water op.
  • De batterijen worden om de twee dagen gecontroleerd. De laatste tijd heeft het zoveel geregend dat de zonnepanelen heel zuiver zijn.
  • Op de vergadering met de jongeren in januari werden een aantal afspraken gemaakt over het uitvoeren van kleine taken. Dat loopt niet zo goed.
  • Olès wil een groot varken ruilen tegen een koe, maar zal dat met Frans op zijn volgende reis bespreken.
  • In Ti Mango is er een vriend die met een grote tractor werkt. Misschien kunnen we hem inschakelen om onze lap ook te bewerken.

   

  Messenger Olès

  19/05/2018

  Pou taptap la mw bay bos la 20 000 goud poul achte pyes yo. Apre lel fin ranjel nap antann pou men dev. Travay beton an preske pou fini.

  Voor het herstellen van de taptap heb ik de hersteller 268 euro gegeven om vervangstukken te kopen. Van zodra hij klaar is, weet ik wat zijn werkloon is. De betonwerken (Sent An) zijn bijna gedaan.

   

  Messenger Olès

  17/05/2018

  Gen yon mekanisyen ki te soti potopwens. Mwen te fele gade taptap nou-an ki gen preske 1 an depil pa fonksyone. Ponp gaz pa bon. Injecteur yo pa bon ak kek lot ti pwoblem. Mw prete nan kob ti tatap la poul achete pyes yo jis poul pa elimine tankou ti bis la. Bos la pa jwenn enjekte yo. Se Miami li voye achte yo.

  Een mecanicien uit Port-au-Prince is naar de taptap komen kijken omdat hij al een heel jaar slecht werkt. De brandstofpomp is niet goed. De injectie is ook niet goed en er zijn nog enkele problemen. Ik heb geld genomen van de verkoop van de kleine taptap om de wisselstukken te kopen om de taptap niet te verliezen zoals het busje. De hersteller heeft de pomp niet kunnen vinden. Hij bestelt het stuk in Miami.

   

  Messenger Olès

  09/05/2018

  Bos charpant ak feraye ap fini ak kintra yo demen ou vandredi. Yo gen det pou ouvriye ki travay ak yo. Eske wap jwenn lajan pou yo? Twati a ap pare pou resevwa beton nan semen pwochen. Pou sa bos Jean ap bezwen yon avans poul peye konpayi kap koule beton-an. Denye montan ou te voye nan mwa avril la. Mw te bay bos yo li kom avans. Mw toujou gen det materyo pou Maçon. Mw te voye foto lis mains d'oeuvres yo pou ou.

  De timmerman en de ijzervlechter hebben morgen of vrijdag gedaan. Ze moeten hun werkvolk kunnen betalen. Kan je daar geld voor opsturen. Het dak wordt voorbereid om beton te storten volgende week. Daarvoor moet aannemer Jean geld hebben om de ploeg betonstorters te betalen. Het bedrag dat je in april stuurde heb ik als voorschot gebruikt. Ik heb nog schulden bij de leverancier van bouwmaterialen. Ik heb je foto’s van de werkmannen gestuurd.

   

  Messenger Olès

  04/05/2018

  Mw fe laboure yo pati nan lakou-a. Mw prete nan kob ti tatap. Mw komanse plante mayi ak pwa kongo. Mw fe komand plan bannan poum plante nan ravin yo.

  Mwen plante manioc dous tou.

  Ik heb de grond aan huis laten bewerken. Daarvoor heb ik geld genomen van de opbrengst van de kleine taptap. Ik ben begonnen met maïs en kongobonen te planten. IK heb bananenbomen besteld om aan de Ravine (riviertje) te planten. Ik heb ook zoet maniok geplant.

 • 16/04/2018

  Telefoon met Olès
  16/04/2018
  - Het gaat goed met iedereen.
  - Het extra budget voor Sent An moet Olès nog gaan ophalen. Hij gaat zaterdag naar de stad en dan combineert hij een bezoek aan de bank met het inslaan van proviand. Hij zal Frans nog detailsopsturen over de besteding van het geld.
  - Olès heeft een dispuut gehad met Ti Lou, de werkman. Bij een bepaald werk dat Olès hem had opgedragen, gaf hij er de brui aan met de vraag naar opslag. Gezien hij al een tijd niet meer
   zo goed presteert, wilde Olès daar niet op ingaan. Na de betaling van het salaris van maart is Ti Lou niet meer komen opdagen. Olès zoekt een vervanger. Tot hij iemand gevonden heeft probeert hij de grotere jongens meer in te schakelen.
  - De metselwerken van Sent An zijn  helemaal af. Er wordt aanstalten gemaakt met de bekisting voor het dak. Olès zal er zeker over waken dat het dak schuin afloopt en dat er een gat is voor de afwatering naar het bassin. Olès meent dat één grote buis gaat volstaan.
  - Frans deelt mee dat nieuwe batterijen zijn aangekocht voor de elektrische installatie in Sen Franswa en dat de oude batterijen een plaats zullen krijgen in Sent An.
  - Olès heeft Beni gevraag om financieel te helpen voor de landbouwactiviteiten. Concreet is er geld nodig om mannen te laten ploegen en om zaad en plantgoed aan te kopen. Beni heeft nog niet gereageerd.
  - Intussen heeft Olès voor de plantage aan huis een deel grond laten ploegen en zijn er maïs en bonen gezaaid. Ook op de gehuurde grond op Ti Mango wil hij inzetten. Al twee jaar na elkaar is daar de oogst mislukt.
  - Zopas zijn een big en een pas geboren geitje dood gegaan.
   
  Messenger Olès
  09/04/2018
  80.000 goud la, se pou mw achete res materyo pou 2em dal la. paske mwen te peye bos yo avans men dev ak li. Travay konstriksyon - an ap avanse. Bos chapant yo ap travay nan sent galri-a. Tout swit apre yap komanse ak chapant pou dal la. Lot enfo Tilou fe abandon. Li pa vin travay depi 8 jou. Sa pase apre yon diskisyon mwen ak li nan zafe travay li, li panse li gen twop travay pou lajan lap touche. Map bay plis esplikasyon lendi pwochen.
  De 80.000 gourdes zijn om de rest van het materiaal te kopen voor de beton van het dak. Ik heb de aannemers een voorschot op het werk betaald. Het werk aan Sent An schiet op. De timmerlui werken aan de galerie en daarna gaan ze verder met de bekisting voor het dak. Ti Lou is weggebleven sedert 8 dagen. Dat gebeurde na een dispuut over zijn werk. Hij denkt dat hij te veel werk krijgt voor zijn loon. Ik leg je maandag alles uit.
   
  Messenger Olès
  02/04/2018
  Nou sot gen vizit M. Dieulin asistan distrik gouvene. Nou te pale de proje-a. Li dim li toujou pale avew. Li fe kek foto.
  We hebben bezoek gekregen van meneer Dieulin, de assistent van de distriktsgouverneur (Rotary). We hebben over het project gepraat. Hij heeft wat foto’s gemaakt.
   
  Messenger Olès
  29/03/2018
  Nou te nan retret paskal nan legliz la. Enstalasyon-an toujou mache byen.pi-a dinye anpil. Yon demi dwoum pa jou. Ponp la toujou mache byen, Nou toujou tre pridan ak li. Salye M. Jef ak M. Pierre pou mw.
  We woonden een paasvoorbereiding bij in de kerk. De elektrisch installatie werkt nog steeds goed. De put geeft veel water, een halve ton per dag. De pomp werkt goed. We zijn altijd voorzichtig ermee. Groet Jef en Pierre van mij.
   
  Messenger Olès
  21/03/2018
  Foto sa yo fe ye. Manmi Oles te oganize yon posesyon nan la kou-a ak ti moun yo. Nan okazyon fet sen Jozef.
  Ik heb je foto’s gestuurd van gisteren. Mami Olès heeft op ons terrein een processie georganiseerd met de kinderen ter gelegenheid van het feest van Sint Jozef.
   
  Messenger Olès
  19/03/2018
  Bon fet Sen Jozef. Mw pwale ak kek nan ti moun yo ki deja fini ak ekzamen. Mwen te achte blok yo. Maçon bay nou siman kredi. Bos yo ap komanse monte blok jidi-a.
  Eskalye-a fini.
  Fijne feestdag van Sint-Jozef. Ik ga (naar een buurdorp) met enkele kinderen die al gedaan hebben met de examens. Ik heb betonblokken gekocht. De cementhandelaar geeft ons krediet. De metselaars doen vandaag verder. De trap is af.
 • 14/03/2018

  Messenger Olès

  14/03/2018

  Mw voye devi do Sentane pou ou. Mw te peye blok 20 yo. Yap antre vandredi dye vle. Mason ap ban nou kredi tout sa nap bezwen pou nou monte blok yo. Li poko dim ki dele kredi-a saw panse? Bos yo komanse nan edkalye-a maten-an. Mw voye foto komansman.

  Ik heb je de (bijkomende) bestekken voor Sent An verstuurd. Ik heb de blokken van 20 betaald. Ze worden vrijdag geleverd. De handelaar in bouwmaterialen wil ons krediet geven voor de materialen die we nodig hebben. Hij heeft niet gezegd voor hoe lang. Wat denk je ? De metselaars zijn met de trap gestart vanmorgen. Ik heb je enkele foto’s bezorgd.

   

  Telefoon met Olès

  12/03/2018

  • Papi Olès heeft omwille van pijn in de hartstreek pas een dokter bezocht in Port-au-Prince. De controle heeft opgeleverd dat hij nu (andere) medicatie moet nemen. Met zijn prostaat moet hij over twee weken terug.
  • Met de kinderen is alles prima. Gisteren zijn de paasexamens begonnen.
  • Ook met de medewerkers is alles ok.
  • Op de akkers is nog niet veel gebeurd. Normaal hadden we moeten oogsten in januari. Verleden jaar is er veel gezaaid, maar door de onregelmatige en vooral vele regen weinig geoogst. Olès gaat informatie inwinnen om de grond machinaal te laten bewerken.
  • Tot nu toe is de landbouwactiviteit verlieslatend. Het kost meer aan werk en zaaigoed dan het opbrengt.
  • Misschien kunnen we overwegen om bananen te planten. De optimale periode is juni, juli.
  • De kippen leggen niet. De varkens geraken wel vetgemest.

  Gisteren is een geit dood gegaan.

  De koeien doen het goed, ondanks de droogte die nu al een tijd aanhoudt.

  • Djeff en Manoucheca doen het goed. Het gedrag van Djeff moet wel opgevolgd worden. Hij moet af en toe aangepakt worden, omdat hij nooit heeft leren rekening houden met anderen.
  • Deze week wordt de trap van sent An gegoten. De bekisting is af.
  • Op het dak van Sen Franswa zijn de afvoeren geplaatst op de afgeschuinde helft.
  • In het pomphuis zijn de muggenziften geleverd, maar nog niet geplaatst. Ze dienen om ook het kleinste ongedierte buiten te houden.
  • Olès heeft contact opgenomen om aan te sluiten op de nieuwe (staats)waterleiding. Daar zijn problemen mee geweest, maar de contacten lopen.

   

  Messenger Olès

  06/03/2018

  Gen 1400 ki rete nan kob pi-a. Nou gen blok 15. Se nan res kob la map komand 1120 blok 20. Se gonayiv nap achtevyo.

  Dal la ap dekofre samdi dye vle. Gen kob selman pou blok. Gen kek fe. Mw mande bos Raymond pou prepare yon ti devi pou monte blok yo.lot bagay.

  Mw gen yon gwo doule ke. Map antre potopwens demen dye vle pou we dokte.

  We hebben nog 1.400 dollar van het putbudget. We hebben nog blokken van 15. Met de rest van het geld kan ik 1.120 blokken van 20 kopen. Ik koop die in Gonaïves.

  De bekisting van de welfsels wordt zaterdag weggenomen. Ik heb alleen nog geld voor betonblokken. We hebben nog wat ijzer. Ik heb aannemer Raymond gevraagd om een berekening te maken hoeveel blokken we nodig hebben.

  Ik heb pijn in mijn hartstreek. Morgen ga ik naar Port-au-Prince om een dokter te zien.

   

  Messenger Olès

  28/02/2018

  Jwaye anivese papi Frans. Ke bondye kontinye beniw ak fanmiy ou. De manmi Okes, ti moun yo ak mwen. Beton-an ap koule la nan Sen Anne.

  Gelukkige verjaardag papi Frans. Dat God je mag blijven zegenen, jij en je familie. Dat zijn de wensen van Mami Olès, van de kinderen en van mezelf. Vandaag wordt beton gestort in Sent An.

   

  Messenger Olès

  17/02/2018

  Mw pat ko mete 2 500 dol USD a nan bank la. Mw te panse kitel. Paske yon bon vale nan kob st Anne lan nan beton twati St Franswa. Siw dako nou ka pretel pou St Anne?

  Ik heb de 2.500 dollar nog niet naar de bank gebracht. Ik overweeg om het geld te gebruiken voor de beton van het dak van Sent An die heel wat geld opslorpt. Als je akkoord gaat, gebruiken we het voor Sent An.

   

  Messenger Olès

  16/02/2018

  Bos yo preske fini prepare twati dal la. Rete selman galri-a. Lendi yap komanse. Ferayě. Yo panse koule beton-an 26 ou 27 fev.

  Lot bagay mesye vit machin lan preske chak jou relem. Ki bay anpil presyon. Se jodi-a mw deside. Mwen deside bay li mwatye nan depans pou achte yon lot vit. Mwen te fe anko yon ti reyinon motivasyon ak moun ki te konsene yo. Mw mande yo pou konte kantite lajan nap bay, ki tap sevi yo. 8 500 goud.

  De metselaars zijn bijna klaar met de voorbereidingen van de welfsels. Alleen nog de galerie blijft over. Maandag starten ze met het ijzervlechtwerk. Ze denken op 26 of 27 februari de beton te storten.

  Iets anders. De man van de gebroken voorruit (vernield door enkele van onze kinderen) belt me bijna elke dag. Hij zet me erg onder druk. Vandaag hak ik de knoop door. Ik ga hem de helft van zijn kosten betalen. Ik heb nog een bijeenkomst belegd met de betrokken jongeren. Ik heb ze gevraagd om eens uit te rekenen hoeveel geld ons dat gaat kosten. Het gaat om 110 euro (dat is ongeveer een maandloon voor Olès).

   

  Messenger Olès

  13/02/2018

  Tout blok te fin monte. Kounya bos chapant yo ap travay nan chapant pou dal la. Mwen sonje ou te dim, nap fel san lamye. Sa vie di blok 2em etat ap monte tou dwat.

  Alle blokken zijn gemetseld. Nu zijn de timmerlui bezig met de bekisting voor de welfsels. Ik heb eraan gedacht om te werken zonder tussenrib. Dat wil dus zeggen dat de muur naar de verdieping recht is.

   

  Messenger Olès

  08/02/2018

  Dlo-a diminye nan pi-a. Ni nan lot pi-a tou. Mw te pase nan biwo -a ye pou we si yo ka antre dlo leta pou nou. Poko gen otorizasyon pou bay prive. Men direkte-a pwomet mwen lap diskite sa onivo depatman pou mwen.

  Het water van de put vermindert. Ook in de andere put. Ik ben gisteren naar het bureau geweest om te vragen of de staat ons van haar waterleiding kan bedienen. Ze mogen nog niet toelating geven voor privéaansluitingen. Maar de directeur heeft beloofd dat op provinciaal niveau voor ons te bepleiten.

   

  Messenger Olès

  06/02/2018

  Cabrit Mr. Beni te achte, li yon pitit.

  Bos ap travay kofraj sent galri-a.

  De geit die Beni gekocht heeft, heeft een kleintje.

  De aannemer werkt aan de bekisting van de galerie van Sent An.

   

  Messenger Olès

  31/01/2018

  Pou pi-a nap komanse tire ladanl pi ta. Ma baw repons. Mwen te rele Injenye-a pou kesyon pi-a. Li kontinye pou di. Se negosyasyon poun fe yap dispoze pou retoune. Map retoune pitopwens nan 15 jou pou randevou ak dokte-a. Map eseye pkanifye pou rankontre direkte-a.

  Depi kek jou pa gen bon soley. Konsa nou debranche frize yo leswa. Konsa pa gen pwoblem ak kouran. Jan nou te aprann, nap balanse jeneratris pou rale dlo-a an atandan le gen bon soley.

  Jodi-a bos yo ap fin monte blok. Yap komanse koule poto yo. Gen tuyo pou douch ki ta dwe pase andan beton. Bos plonbri-a ta dwe fe yon ti bagay pou tuyo douch. Saw panse?

  De put gaan we later verder gebruiken. Ik laat je iets weten. Ik heb de ingenieur gebeld in verband met de problematiek van de put. Hij blijft zeggen dat we kunnen onderhandelen om het betaalde geld als korting te krijgen (op een nieuwe boring). Over veertien dagen ga ik op doktersbezoek in Port-au-Prince en dan probeer ik langs te gaan om de directeur te zien.

  Sinds enkele dagen is er geen zon. Daarom hebben we gisteravond de diepvriezer uitgezet. Zo hebben we geen problemen met de stroom. Zoals ons geleerd is, gebruiken we de generator om water te pompen tot de zon weer schijnt.

  Vandaag hebben de metselaars de laatste blokken geplaatst. Ze storten beton voor de pilaren. Een afvoer voor de douches moet in de beton geplaatst worden. De loodgieter moet een klein werk uitvoeren daartoe. Wat denk je ervan ?

   

  Reis van 5-28 januari

  Frans gaat voor de 25ste keer naar Haïti. Met hem reizen Jef, Pierre en Jaak mee.

  De ambitie van de reis is heel wat werk te presteren en een put die nieuw geboord wordt aan te sluiten op een installatie die alle reservoirs op de daken van de gebouwen (Sen Jozef, Sen Franswa en later Sent An) zal vullen.

  Verslag van de reis bij ‘Rapporten’.

 • 25/12/2017

  Messenger Olès

  25/12/2017

  Jwaye nowèl papi Frans, manmi Frans ak tout pitit yo de tout ti moun yo, manmi Olës ak mw.

  Zalig Kerstmis Papi Frans, Mami Frans en alle kinderen vanwege alle kinderen, mami Olès en ikzelf.

   

  Messenger Olès

  21/12/2017

  Mw komanse ak 2 travay jodi-a. Pentire Sen Jozef ak repare salon sen Jozef.

  Ikk ben vandaag met twee werken gestart: (opnieuw) schilderen van sen Jozef en het herstellen van de salon van en Jozef

   

  Telefoon met Olès

  18/12/2017

  Buiten wat verkoudheden gaat het goed met iedereen.

  De dedouanering van de container is vlot verlopen. Alle colli’s zijn aangekomen. Alleen telt Olès een twintigtal stoelen bestemd voor de school van de zusters, waar Frans er een zestigtal heeft verstuurd.

  Voor de meeste kinderen is de vakantie begonnen. Voor de jongeren van het zevende jaar (derde middelbaar) en reto (zesde en voorlaatste jaar middelbar) nog niet.

  Op 6 januari wordt het boren van de put gestart. Dat is op de dag van aankomst van de reizigers. Frans komt immers voor zijn 25ste reis naar Haïti aan op 6 januari in het gezelschap van een ploeg van drie werkers: Jef, Pierre en Jaak. De aannemer voor het boren van de put heeft een voorschot gevraagd van 1.000 USD.

  Ook het graven van de greppels om de kanalisatiebuizen te leggen tussen de gebouwen onderling start op dezelfde dag.

  Op 7 januari zullen we samen Nieuwjaar vieren. Daarvoor wordt het stiertje geslacht dat afgelopen zomer werd aangekocht.

   

  Messenger Olès

  16/12/2017

  Mw apen sot rele konpayi foraj pi-a. Aparey la gen yon ti pwoblem. Li banm garanti, lap vini pou komanse fouye pou nou le 5 janvye. Mw panse lap bon, paske nap la le 6.

  Ik heb net met de firma gebeld die de put komt boren. Er is een probleem met hun installatie. Ze geven me garantie dat ze vóór 5 januari komen. Ik denk dat dat goed is, want jullie arriveren de zesde.

   

  Messenger Olès

  11/12/2017

  Pe Gédéon apen sot relem. Kontene-a ap rive kay yo vendredi. Samdi maten yap ouvril. Isit tout moun anfom. Ti moun yo nan ekzamen 2em kontwol.

  Père Gédéon heeft me gebeld. De container arriveert vrijdag. Ze openen hem zaterdag morgen. Iedereen maakt het geod. De kinderen maken hun tweede reeks examens (Kerstexamens).

   

  Messenger Olès

  6/12/2017

  Mw resevwa bilten preske pou tout ti moun yo. Jiskounya sel Ricardo ki pa gen mwayen.

  Ik heb de rapporten van bijna iedereen. Alleen Ricardo heeft een onvoldoende.

   

  Messenger Olès

  2/12/2017

  Nou te gen vizit byenet sosyal jedi-a ki te soti potopwens. Nan kad yon kanpay nasyonal pou evalye tout ofelina. Te yon long entevyou ak mw. Yo fe yon dosye pou chak ti moun yo. Yo te vreman kontan. Yo te mandem sa, mw bay yo nimewo telefon ou.

  IBESR stuurde een delegatie uit Port-au-Prince voor een controle in het kader van de nationale campagne om alle weeshuizen te evalueren. Ze hadden een lang interview met mij. Ze hebben voor ieder kind een dossier gemaakt. Ze waren echt tevreden. Ze vroegen me naar jouw nummer en ik heb het gegeven.

   

  Messenger Olès

  27/11/2017

  Mwen te lavil samdi-a. Youn se magazen mwen tap achte pwovizyon. Lot la se yon recho 3 plas, mwen panse lap bon pou nou. Konsa nap fini ak achte chabon. Pri li se 12500 dola HT.ak bonbòn Kom nou gen bonbòn lap koute n 10 000 dol. Sil posib lew vini na tou achtel.

  Ye se fet Kris wa. Fet kiwo yo tou. Apre mes la, kiwo yo te ale lasidras ak pe-a.

  Ik was zaterdag in de stad. Op de ene foto het warenhuis waar ik proviand heb ingeslagen. Op de andere foto staat een fornuis met drie vuren dat we kunnen gebruiken. Dan zouden we kunnen stoppen met houtskool. Het kost 870 euro met een gasfles zoals we er al hebben en die kost 695 euro. Als het kan zou ik die willen kopen wanneer je komt.

  Gisteren was het feest van Christus Koning. Dat is ook het feest van de Chiro. Na de mis zijn de Chiroleden met de pastoor naar La Cidras geweest.

 • 20/11/2017

  Telefoon met Olès

  20/11/2017

  De eerste examens zijn gepasseerd. De uitslagen moeten nog afgewacht worden.

  Ilianette was donderdag ziek en de symptomen wezen naar cholera, maar na onderzoek bleek het helemaal niet zo erg te zijn. Ze kon de dag erop weer naar school gaan.

  Gelukkige verjaardag Papi Olès. Je bent 68 geworden op 15 november.

  Door de regen is het pomphuis nog niet helemaal klaar. De dubbele deur staat er al in, maar de aannemer moet nog het hekwerk plaatsen. De buitenkant moet nog gevoegd worden en de binnenkant geplafonneerd.

  De regen heeft voor vele donkere dagen gezorgd. Eén enkele keer is daardoor de stroom uitgevallen in het midden van de nacht. Voor de trest functioneert alles normaal.

  Het juiste tijdstip voor het boren van de waterput spreken we af wanneer we de volgende keer telefoneren, maar de firma uit de Dominicaanse Republiek is nu niet meer in het dorp. We gaan zien of ze hun voorwaarden nog aanhouden.

  Met de nieuw aangekochte dieren is alles goed. Bij de varkens hebben we één jong verloren door een onbekende reden.

  Door de regen is het met de gewassen niet zoals verwacht. De pindanoten hebben veel minder opgebracht. Jammer voor de inspanningen om ze te planten. Daar hadden verscheidene kinderen aan geholpen.

  Olès stelt voor om Sén Jozef te schilderen, zowel binnen als buiten. De buitenkant is nog nooit geschilderd en de binnenkant is aan opfrissen toe.

  Olès heeft een dame op het oog om de meisjes te begeleiden als opvoedster naast Junior. Het is een tante van Aurélien die enkele jaren geleden in het gezelschap van Frans mee kwam. Tijdens de reis van januari wil Olès samen met Frans een gesprek met haar organiseren.

  De bus en de taptap dienen nog goed, maar er is wat werk aan. Ook daarover spreken we in januari verder, stelt Olès voor.

   

  Messenger Olès

  09/11/2017

  Bos Jean te gen lot travay, se lendi-a li rekomanse travay nan kay ponp poukrepi randi. Pot la deja pare. Ni fe foje yo tou map pran yo demen.Se seten kay ponp ap fini net lendi ou madi.

  Aannemer Jean heeft nog een ander werk. Maandag begint hij terug bij ons om het pomphuis te plafonneren. De deuren zijn al klaar net als het hekwerk dat ik morgen ga halen. Het is zeker dat maandag of dinsdag het pomphuis helemaal af zal zijn.

   

  Messenger Olès

  31/10/2017

  Gen lot pwoblem Ki anpeche machin ko'payi-a rive nan Ofelina. Paske te gen gwo manifestasyon nan tout bouk la, pou mande leta kouran, rwout ak dlo potab. Yo koupe wout sa fe machin paka sikile. Map kenbe kontak ak yo pou yon lot vwayaj si lap posib. Si yo pap vini. Nap toujou planifye pou fen dane-a ak premye konpayi-a.

  Er is nog een groot probleem die de (put)boormachine verhindert om tot aan het weeshuis te komen. Er zijn veel manifestaties in het dorp om van de staat elektrische voorzieningen te eisen, en wegen, en drinkbaar water. Ze hebben de wegen afgesloten zodat het verkeer niet door kan. Ik houd contact met de firma voor een andere keer. Als ze niet meer komen, plan ik verder met de eerste firma voor het einde van het jaar.

   

  Messenger Olès

  30/10/201

  Gen yon konpayi foraj pwi ki soti Sendomeng kap fouye pwi senmichel. Mw te pale ak enjenye-a. Li te mandem 6000 USD. Nou antann pou 5000. Lap pase nan ofelina demen.

  Map diskite sa ak engenye-a. Li te di mwen, li dako pou 5 000 lan paskel deja nan komin lan. Si li deja ale poul retoune, se 6000. Map pi renmen se yo ki fouyel pou nou. Paske kondisyon se bay dlo ki pap janm fini.

  Mwen sot rele Parnel, paske li gen yon ti responsablite nan prezans konpayi a nan komin lan. Li di mwen, yo fouye deja 3. Menm le yo jwenn dlo. Yap kontinye jis yo jwenn nap kap bay dlo nan moman lapli ni nan sechres.

  Mwen esplike enjenye-a enkyetid nou. Paske nou fe eksperyans deja ak yon konpayi ki se yon echek. Li bay garanti. Yap fouyel jis yo jwenn dlo nomal. Menm si nou ta vini nan 5 an, nenpot moman. Nap jwenn dlo nomal.

  In het dorp is een firma uit de Dominikaanse Republiek die putten komt boren. Ik heb met hun ingenieur gesproken. Hij vroeg 6000 USD. We hebben een afspraak voor 5000 USD omdat hij verplaatsingskosten in mindering brengt (als hij apart moet komen is het 6000 USD). Morgen komt hij eens kijken. Ik geef er de voorkeur aan dat zij de put boren voor ons omdat ze garantie geven dat ze we voor eens en altijd water zullen hebben.

  Ik heb Parnel gebeld die hen goed kent. Hij zegt dat ze al drie putten geboord hebben en telkens meteen op water zijn gestoten. Ze gaan zo diep dat er steeds water is, zowel in tijden van regen als van droogte.

  Ik heb de ingenieur gezegd dat we een ongerustheid hebben. De vorige firma heeft ons namelijk voor een mislukking geplaatst. Hij geeft garantie. Ze boren tot ze volop water vinden. Zelfs over vijf jaar zullen we nog evenveel water hebben.

   

 • 16/10/2017

  Telefoon met Olès
  16/10/2017
  Met ons en met de kinderen gaat alles goed. Een paar dagen geleden trok een griepepidemie voorbij, maar iedereen die getroffen was, is weer genezen.
  Omdat Bertrand (broer) van Olès nog steeds ziek is en in Port-au-Prince verblijft, is zijn vrouw Ma Bertrand nu naar ginds. Ze wordt vervangen in de keuken tot ze terug kan komen.
  Bij de stormen zijn we gespaard gebleven van het ergste, maar de akkers moeten nu gewied en opnieuw ingezaaid worden.
  Met de elektrische installatie zijn er geen problemen meer. Ze functioneert weer optimaal.
  Het pomphuis is klaar. Morgen wordt de dubbele deur geplaatst en voor de raamopeningen komt nog beveiliging met hekwerk.
  Olès is nog onlangs naar een vergadering van IBESR getrokken in Gonaïves. IBESR informeerde naar de oplossing voor de 10 meerderjarigen (5 jongens en 5 meisjes). Olès heeft de plannen van Sent An meegenomen en een update gegeven. We kunnen verder doen.
  Olès heeft een tweede geit gekocht om die van Beni gezelschap te houden, grinnikt hij. Uiteraard wordt met beide geitjes gekweekt.
  Wilner komt nog even aan de telefoon om te groeten.


  Messenger Olès
  10/10/2017
  Mwen apen fini nan yon reyinyon pou ti moun apre midi yo. Se Linda ak Mme Roseline mandem pou salyew.
  Ik heb deze namiddag een bijeenkomst gehad voor de kinderen. Zuster Linda en mevrouw Roseline vragen mij om je te groeten.

  Messenger Olès
  08/10/2017
  Elektrisite nou kontinye ap fonksyone nomal. Nou preske bon, nap swiv toujou jodi-a. Ma enfomew. Bon dimanch.
  De elektriciteit functioneert normaal. Hij is in orde. We volgen de situatie vandaag op de voet. Ik hou je op de hoogte. Fijne zondag.

  Messenger Olès
  07/10/2017
  Nou te ranpli yo dlo depi ye, men pat gen soley nan la-a. Maten-an ve 10 ze mw we envete-a pat demare. Mwen Off li pou yon segond tou swit mw On li. Lap mache depi le sa jis kounya san pwoblem. Map swiv li toujou. Ma enfomew. Mwen tap eseye depi maten voye yon ti video pouw te we fonksyonman envete-a ak ti kare-a. Yo poko vle ale. Map kontinye toujou.
  Wij zijn ondergeregend gisteren. We hebben geen zon gezien. Om 10 uur vanochtend zag ik dat de omvormer niet startte. Vanaf toen heeft hij probleemloos gewerkt. Ik volg het steeds op en hou je op de hoogte. Ik probeer je sinds vanmorgen een filmpje te sturen hoe de omvormer werkt, maar het is niet  vetrokken. Ik probeer nogmaals.

  Messenger Olès
  06/10/2017
  Gen Yvette, Osnel ak Gedeline yo gen fyev ak grip. Yo pat ale lekol maten. Mw ba yo medikaman. Gedeline preske bon.
  Yvette, Osnel en Jèdeline hebben griep met koorts. Ze zijn vandaag niet naar school. Ik heb ze medicatie gegeven. Jèdeline is bijna genezen.

  Messenger Olès
  04/10/2017
  Lekol pat fonksyone lendi ak madi. Paske moun yo tap manifeste pou mande. Dlo, elektrisite ak wout. Te gen anpil vyolans. Erezman pa moun mouri. Lapolis te tire anpil gaz. Tout elev, pwofese, pe Desalines. Tout pran gaz.
  De school is maandag en dinsdag gesloten wegens een manifestatie van de mensen om water, elektriciteit en wegen te eisen. Er is veel geweld gebruikt. Gelukkig zijn er geen doden gevallen. De politie heeft met rookbommen geschoten. Alle leerlingen, leraars, pastoor Dessalines hebben gas ingeademd.

  Messenger Olès
  30/09/2017
  Mw te Gonayiv ye ak jeandelet nan byennet sosyal. Pou kesyon renouvelman pemi-an. Yo kesyom sou fonksyonman Ofelina. Ni Jeandelet tou. Mw gen 2 enfomasyon poum voye pou yo. Apre pou yo antre potopwens pou regle sa. Kouran toujou bay menm pwoblem. Nou te gen anpil lapli depi siklon Irma chak jou. Sa anpechen sakle jaden. Jodi-a 2eme jou li pa tonbe. Avan ye, pandan lapli ap tonbe, mwen remake yon kote nan enstalasyon, dlo lapli-a koule. Mw fe bos Jean fe yon ti reparasyon. Dlo-a soti nan tiyo ki pote tout fil ki soti nan pano soley yo. Li koule nan mi andan. Map voye foto. Dlo-a pa twop anpil, men chak jou kelke gout koule antre nan kab nwa ki nan mi-an.
  Ik was gisteren in Gonaïves met Jeandelet bij IBESR in verband met de vernieuwing van onze vergunning. Ze stelden vragen over het weeshuis ook aan Jeandelet. Ik moet ze nog twee antwoorden bezorgen. Ze zullen daarna de nodige stappen zetten in Port-au-Prince. De elektriciteit steelt steeds dezelfde problemen. Sinds de orkaan Irma hebben we alle dagen veel regen. Daardoor kunnen we niet wieden in de plantage. Vandaag is de tweede droge dag. Eergisteren merkte ik insijpelend water op nabij de installatie. Ik heb het aannemer Jean laten herstellen. Het water kwam binnen langs de goot voor de kabels die aan de zonnepanelen vertrekken. Het liep naar binnen tussen de toestellen. Ik stuur je foto’s. Het was niet zoveel water, maar elke dag druppelde het tussen de kabels.

  Messenger Olès
  27/09/2017
  Se lendi-a bos Jean koule beton twati kay la. Mwen bay fe pot la. Mw voye devi-a ak 2 lot foto pou ou. Se demen mwen pwale Gonayiv pou pwovizyon. Mwen gen yon rankont tou nan byennet sosyal nan bi pou yo fe renouvelman oyorizasyon de fonksyonman nou. Yo mandem vini ak yon ti moun. Se Jeandelet kap avem.
  Maandag stort aannemer Jean het beton voor het dak. Ik heb het ijzer voor de deur betaald. Ik bezorg je het bestek voor de deur en ik stuur je 2 foto’s. Morgen ga ik inkopen doen in Gonaïves. Ik heb ook een afspraak met IBESR voor de vernieuwing van de vergunning. Se hebben gevraagd iemand van de kinderen mee te brengen. Dat wordt Jeandelet.

  Messenger Olès
  21/09/2017
  Gen siklon ki menase pou jodi-a ak demen sa fe bos yo pa travay jodi-a. Kay la fin simate ate. Chapant twati-a fin fet. Rete pou feraye, apre poun koule beton twati-a.
  Map enfomew tou Rosela gen pou al abite potopwens. Se denye mwa lap travay ak nou. Nou jwenn yon moun pou ranplasel. Se manman Dieujuste Desalant ki te travay ak nou .
  Er is een orkaan op komst die ons bedreigt waardoor de aannemer vandaag niet werkt. Het pomphuis is al gebetonneerd. De timmerman heeft het houtwerk van het dak af. Dan komt het ijzer en wordt beton gestort.
  Rosela gaat in Port-au-Prince wonen. Ze is de laatste maand bezig bij ons. We hebben iemand die haar vervangt, namelijk de moeder van Dieujuste Desalant (oud-opvoeder en nu priester-student).


  Messenger Olès
  16/09/2017
  Blok fin yo monte. Kounya bos chapant ap travay pou prepare twti an beton. Bos Jan ap koule beton ate-a Lendl pandan lot bos yo ap travay poun koule twati-an nan senmenn lendi-a.
  w voye kek foto. Blok fin yo monte. Kounya bos chapant ap travay pou prepare twti an beton. Bos Jan ap koule beton ate-a Lendl pandan lot bos yo ap travay poun koule twati-an nan senmenn lendi-a.
  Fom diw klostra la tou, yap monte yo senmenn lendi tou. Demen bos pou fe pot la ap vini pou pran mezi ak pou dim konbyen kob pot la ap koute. Eske nap fe bos elektrisyen-an tou prepare pou elektrifye kay la?
  Het metselwerk (van het pomphuis) is gedaan. Nu is de timmerman bezig met de voorbereiding van het betonnen dak. Aannemer Jean gaat de betonnen vloer storten op hetzelfde moment als de beton voor het dak wordt gestort volgende week maandag.
  De raamblokken worden ook volgende week maandag geplaatst. Morgen komt de man die de deuren maakt opmetingen doen. Dan kan hij me zeggen hoeveel de deuren gaan kosten. Moet de elektricien ook voorbereidingen treffen om elektriciteit naar het pomphuis te brengen ?


  Messenger Olès
  12/09/2017
  Se ye lendi-a, lekol la ouvri pou yo. Inifom yo chanje tou. Mw deja achte, yo nan kouti. Le yo pare ma revoye pou ou a linifom.
  Sevre sa koute nou plis. Sanble yo gen ekzijans leta pou tout menm inifom. Paske leta finanse yon bon pati nan lekol mè yo.
  Gisteren is de (meisjes)school van start gegaan. Ze hebben de uniformen veranderd. Ik heb alles gekocht om ze te laten maken. Als ze klaar zijn, stuur ik een foto.
  Het is waar dat dat extra kosten voor ons meebrengt. Het schijnt dat de staat eist dat iedereen hetzelfde uniform draagt omdat ze een behoorlijk stuk van de meisjesschool financiert.


  Messenger Olès
  10/09/2017
  From diw Enelson tre feb. Me-a te pote vitamin ak remed pou vè pou li. Li gen yon defomasyon nan 2 janm li yo.
  Enelson (nieuwe jongetje) is heel zwak. Ik heb vitaminen gekocht en een middel tegen wormen. Hij heeft een misvorming aan allebei zijn beentjes.

  Messenger Olès
  09/09/2017
  Yeswa te gen anpil la pli ak gwo van. Mw te dekonekte kab rwouj jan nou te di. Pa gen pwoblem. Pa gen lapli ni van maten-an. Gouvenman anonse, pou tout aktivite reprann jodi-a, sa vle di. Ayiti o de danje ak Irma. Mw deja rekonekte kab la. Batri yo ap chaje.
  Nomalman, gouvenman bay yon bilan pasyel sou pasaj Irma nan peyi-a. Se 5 depatman li vreman touche. Pa gen moun ki mouri. Se nodès ki pi touche, li gen plis moun ki nan abri pwovizwa. Selman twonson wout. Ench Tomasik ki koupe ak twonson wout Ench Kap anpasan pa Piyon ki koupe tou. Pon ou di-a li pa koupe dapre enfomasyon mwen jwenn. Lekol la te femen depi mekredi. Lap reouve lendi. Nou gen yon ti soley jodi-a.
  Gisteravond is veel regen gevallen en er was harde wind. Ik heb zoals afgesproken zonder problemen de rode kabel losgekoppeld. Deze morgen is er geen regen en gen wind. De regering heeft opgeroepen om alle activiteiten vandaag te hervatten. Dat betekent dat Haïti uit de gevarenzone van Irma is. Ik heb de kabels weer aangesloten. De batterijen zijn aan het opladen.
  De regering maakt een gedeeltelijke balans op de doortocht van Irma. Vijf provincies zijn geraakt. Er zijn geen doden gevallen. De provincie Nord-Est is het meest getroffen. Daar zijn het grootst aantal mensen in de noodopvang. Enkele wegen zijn afgesloten.  De weg Hinche Tomasique is afgesloten net als de route Hinche Cap Haïtien ter hoogte van Pignon. De brug waar je naar vroeg is niet afgesloten volgens mijn informatie. De scholen zijn dicht sinds woensdag. Ze gaan maandag weer open. Vandaag is er een beetje zon.


  Messenger Olès
  08/08/2017
  Jan map tande nouvel meteo la, jan yo di bagay la ka ye pita. Mwen gen anpil pe pou pano soley yo, swit a gwo tanpet van aswe-a.Mw panse aswe-a ta koupe koran ni nan Sen Franswa ni sen Jozef. Saw panse?
  Dlo-a chita anba pano yo e li pa ale two vit. Li ka monte. Nap swiv, si lapli kontinye pi fo nap fe.sa aswe.
  Ik heb naar het weerbericht geluisterd waarin ze meedelen wat er op ons afkomt. Ik heb veel schrik voor de zonnepanelen als er zo’n wind komt vanavond. Ik zou de elektriciteit afzetten van zowel Sen Jozef als Sen Franswa. Wat denk jij ?
  Het begint te regenen en het water onder de zonnepanelen loopt niet snel weg. Het kan stijgen. Ik volg het op en als het harder gaat regenen sluit ik vanavond de stroom af.

 • 07/09/2017

  Messenger Olès

  07/09/2017

  Depi maten-an nou gen gwo lapli. Men poko gen van.

  Sinds vanmorgen is er veel regen, maar nog geen wind (orkaan Irma die voorbij trekt).

   

  Telefoon met Olès

  04/09/2017

  Met iedereen gaat het goed.

  Het schooljaar is vandaag begonnen met een mis. Nog niet alle uniformen zijn in orde.

  Vanaf morgen beginnen de lessen.

  De drie nieuwe kinderen passen zich goed aan.

  Islande Pierre (°28/02/2010) gaat naar het eerste leerjaar.

  Milanda Pierre (°15/11/2013) is haar zusje. Zij gaat naar de kleuterklas, dezelfde als Jèdeline.

  Enelson Inelus (°17/07/2012) gaat naar de overgangsklas om volgend jaar naar het eerste leerjaar te gaan.

  Beni Monsecour is op 22 augustus aangekomen. Hij had veel proviand ingeslagen. Hij heeft ook een mooie som geld achtergelaten die we gaan gebruiken voor voorbereidende werken voor de reis van januari, namelijk om een ruimte te bouwen waar de pompinstallatie voor het verdelen van water naar de drie gebouwen wordt geplaatst en de osmose-installatie. Wellicht is er dan nog geld over om een omheining te maken voor de runderen (de stier en een nieuwe koe.

  Beni heeft immers ook ene koe gekocht ter vervanging van de vorige, een stiertje om vet te mesten en een geit om met ons bokje te laten kweken.

  De constructie van het pomphuis begint morgen al.

  Het schooljaar wordt elk jaar duurder. Er is niet alleen het stilaan stijgende schoolgeld, maar ook nieuwe uniformen, schoenen, schoolgerei, boeken en zo meer. Frans had 3.000 USD meegebracht, maar wellicht gaat het schoolgeld alleen al 3.200 USD kosten.

  De elektrische installatie heeft het al een tijdje moeilijk. Olès probeert met apparaten af te koppelen om de batterijen weer de kans te geven volledig op te laden.

  Op de plantages groeien bonen en maïs. Morgen komt een ploeg wieden. Dat kost ook weer veel geld.

  De oudste taptap hebben we van de hand gedaan. Hij was versleten. Toch heeft Olès er nog 63.000 gourdes (850 euro) voor gekregen.

  De grote taptap is onvoldoende rijvaardig. Olès durft hem nog alleen in de dorpskern inzetten. Op termijn moet hij ook weg, net als de Toyota Previa die al een tijd staat op te roesten.

  Op 27 augustus is Olès met alle kinderen naar een feestje mogen gaan. Ze hebben een fijne dag gehad. Olès mag aan de gastheer ook een offerte  bezorgen voor een basketterrein.

  De voetbalploeg van OSJOSMA heeft meegedaan aan een kampioenschap en is kampioen geworden samen met versterking van buiten. De ‘gemengde’ ploeg heeft de beker gewonnen.  Van Beni hebben ze een beloning gekregen.

   

  Messenger Olès

  30/08/2017

  Mwen sot chita ak M. Beni, se denye jou li isit. Li ban lajan. Mwen panse nou gen lajan pou fe kay ponp la tou swit. Ak kloti pou mete bef ak kabrit. Mwen pwale ak M. Beni potopwens demen poum tou we Bertrand. Li toujou pa anfom.

  Ik heb met Beni gesproken. Het is zijn laatste dag hier. Hij heeft me geld gegeven. Ik denk dat we het geld best meteen besteden aan de bouw van een pomphuis en aan een afsluiting voor de runderen en de geiten. Ik ga met Beni naar Port-au-Prince om Bertrand te bezoeken. Het is nog niet goed met hem.

   

  Messenger Olès

  29/08/2017

  Nou Lalomas. Nou achte 2 bef. Fanm lan pou fe pitit. Gason-an pou manje nan plas kabrit. Plis yon gwo manman kabrit. Kabrit pou fe pitit.

  Bef pou fe pitit, nou achtel pou 25000 goud. Bef pou vyann se 13000 goud. Yon gwo kabrit pou fe pitit. 4 250 goud. Mw panse pou klotire yon pati nan teteren lot kote ravin lan pou yon fem pou bef ak kabrit. Saw panse? Beni gen yon moun ki pwomet li anko yon vach.

  Beni en ik zijn in Lalomas. We hebben twee runderen gekocht. Een koe om te kweken en een stiertje om eens iets anders te eten dan geit. Ook hebben we een grote geit gekocht om te kweken. De koe kostte 340 euro, het stiertje 175 euro en de geit 58 euro. Ik overweeg om een deel van het terrein aan de andere kant van de Ravine (riviertje in onze plantage) af te maken voor de runderen en de geiten. Wat denk je ?

  Beni heeft iemand ontmoet die hem nog een koe beloofd heeft.

   

  Messenger Olès

  26/08/2017

  Sè Carmelle apen vini ak ti moun nan. Li rele Enelson Inelus. Li fet 17 Jiye 2012.

  Zuster Carmelle is met een jongetje gekomen. Hij heet Enelson Inelus en is geboren op 17 juli 2012.

   

  Messenger Olès

  25/08/2017

  A 5 h maten-an, nou te gen yon koupi elektrisite. Len verifye enstalasyon-an. Mw te debranche frize-a. Apre 10 minit li te redémare. Mw sot rele, li kontinye san pwoblem.

  Om 5 uur vanochtend is de stroom weggevallen. Ik heb alles nagekeken. Ik heb de diepvriezer afgekoppeld. Na 10 minuten is alles weer opgestart. Terwijl ik bel functioneert alles normaal.

   

  Messenger Olès

  24/08/2017

  Zanmi ki te oganize fet pou ti moun yo lane pase, sot relem pou di lap antre. Li vle fe menm bagay. Lap pote valiz, kaye ak plim pou tout ti moun yo. Lap fe sa dimanch dye vle menm kote. Se anivese li, lap kontan pou ti moun yo fete ak li.

  Map tou pale ak li de teren basket la.

  De vriend die vorig jaar ook een feest organiseerde voor de kinderen, belde me dat hij er weer is. Hij wil hetzelfde doen. Hij schenkt ons boekentassen, schriften en pennen voor alle kinderen. Maandag vieren we dat feest weer bij zijn oom thuis. Het is zijn verjaardag en hij vindt het fijn dat de kinderen komen meevieren. Ik zal hem ook eens aanspreken over het basketterrein.

   

  Messenger Olès

  24/08/2017

  Mwen te rele direkte Ibesr senmen pase-a. Pou afe renouvelman pemi ofelina. Nou te gen randevou pou relel jodi-a. Mw apen pale ak li. Yo pap gen tan nan senmen sa-a. Lendi lap relem pou di, ki jou lap vini nan lot senmenn nan. Lap vini ak 2 ajan pou fe evalyasyon apre pou yo fe renouvelman pou nou. M. Beni potopwens aktyelman li nan magazen. Machin Durand jwenn lan gen pwoblem, yap reparel avan yo vini.

  Ik heb verleden week met de directeur van IBESR gebeld in verband met de verlenging van onze vergunning. Ik mocht hem vandaag terugbellen. Ik heb hem net aan de lijn gehad. Hij heeft volgende week geen tijd. Maandag zal hij me bellen voor een afspraak de week erna. Hij zal met twee medewerkers komen en voor een verlenging zorgen. Beni is nu in een magazijn in Port-au-Prince. De auto waar Durand hem mee ophaalde heeft panne. Ze herstellen hem voor ze naar hier komen.

   

  Messenger Olès

  22/08/2017

  Se jodi-a grann Mirlanda ak Islande mennen yo vini. Gedeline dako ak yo kounya. Jodi-a gen Eklips soley a pati 1 è. Mw oganize pou tout moun nan yon andwa e siveye pou yo pa fe kiryozite.

  Vandaag heeft de grootmoeder van Milanda en Islande hen gebracht. Jèdeline is er nu blij mee. Vandaag is er een zonsverduistering om 1 uur. Ik zorg ervoor dat we ergens verzamelen om te kijken zonder ongelukken.

   

  Messenger Olès

  08/08/2017

  Samdi-a nou fin plante pwa nan te ti mango-a. Nou plante 18 mamit pwa kongo. Demen nap plante pistach. World Shaddaī. Ilianette ak Dieunise. Yo reyisi nan ekzamen deta. (9em âne) yo pwal fe 3em. Medam yo pwal nan lekol pe yo.

  Zaterdag hebben we bonen geplant in Ti Mango. We hebben 18 kommen kongobonen geplant. Morgen planten we pindanootjes. World Shaddaï, Ilianette en Dieunise zijn geslaagd in hun staatsexamen. Ze hebben nu het negende jaar af (te vergelijken met derde middelbaar) en gaan naar het derde jaar (eerste van de vier jaren middelbaar). De meisjes gaan nu naar de school van de pastoor.

   

  Messenger  Olès

  31/07/2017

  Mw te jwenn yon moun pou achete ti taptap. Pri-a two ba, se 50 000 goud. Mw pa bay li. Demen gen lot moun kap soti potopwens vin wel. Mekanisyen Ki konn travay pou mwen di. Sim jwenn 60 000 goud mw met bay li. Paske li pa an bon eta. Ma enfomew.

  Ik heb iemand gevonden om de oude taptap te kopen. Zijn prijs is te laag (680 euro). Ik heb hem niet meegegeven. Morgen komt iemand anders uit Port-au-Prince kijken. Onze mecanicien zegt dat we hem mogen verkopen als we 815 euro krijgen omdat hij niet in goede staat is. Ik houd je op de hoogte.

   

  Op 3 juli vertrekt Frans voor de 24ste keer naar Haïti. Hij heeft het gezelschap van Christel en Sarah.

Pagina's