Skip directly to content

06 mei 2019

 

01 05 2019 Messenger Olès

Gen bagay ki vrèmam etonem. Madan Wendy avek Anedrson. Li ankete Anderson sou 6 ti moun nou yo, ke nou gen lot pwojè pou yo -a. Anderson te ban mwen mesaj la. Jan madanm lan fèl la, tankou nou pat gen pwoje ak yo.

Mwen panse madan Wendy pa dwe gen anyen poul wè nan afè ti moun nou yo. Mwen panse tou nou pat gen nan tèt pou nou te abandone ti moun yo.

Mwen dako pou mandel kanpe ak tout kontak ak ti moun nou yo. Sil kontinye, wa pwan lot etap.

Er is iets dat me enorm verbaast over madam Wendy en Anderson. Zij ondervraagt Anderson over zes jongeren van ons waarmee zij andere plannen heeft. Anderson heeft me het bericht laten lezen. De manier waarop ze dat doet, is alsof wij niet weten wat we met onze jongeren aanvangen.

Ik denk dat Wendy geen recht heeft zich met de kinderen te bemoeien. Ze heeft er geen zaken mee. Ze doet net alsof wij niets om de kinderen geven. Wij halen het nooit in ons hoofd om onze kinderen op te geven.

Ik ga ermee akkoord om ze te vragen te stoppen met alle contact met onze jongeren. Als ze verder doet zetten we andere stappen.

 

29 04 2019 Telefoon met Olès


 • De griep is vorige week binnengewaaid, maar verder is alles goed. Maudline heeft bezoek van familie. Die is met haar naar de dokter geweest, omdat ze af en toe flauwtes krijgt. Mirto, de werkman, is ook gevat door de griep. Hij is nu al 10 dagen afwezig.
 • Manmi Olès is naar een congres geweest in Port-au-Prince en is nu onderweg naar huis.
 • De drie jongeren die in het laatste jaar middelbaar zitten gaan een keuze maken voor hoger onderwijs in een hotelschool. De drie die in het voorlaatste jaar zitten hebben ook al veel informatie gekregen om na te denken over hun keuze. Zij hebben nog tijd.
 • Drie jongeren gaan het huidige schooljaar afwerken en dan stoppen. Zij beseffen dat het voor hen onbegonnen werk is om het middelbaar af te krijgen. Wanneer zij het weeshuis verlaten, zullen ze verder ondersteund worden, ook financieel.
 • Het waterbassin nadert zijn voltooiing.
 • De installatie om drinkbaar water te maken functioneert heel goed. Ronaldo en Wilken volgen stipt de procedure om de waterbehandeling te volgen.
 • Voor de aanvoer van het water (van de overheid) moeten we een éénmalige som van 4.500 gourde (45 euro) betalen en daarna 1.000 gourde (10 euro) voor het verbruik per maand.
 • Het budget voor de plantage wordt weldra aangesproken. Het regenseizoen start langzaam op.
 • Onze oud-bewoner Monsely, die met zijn gezin in de Dominicaanse Republiek woont, heeft gevraagd om de laswerken (hekwerk) voor Sent An te mogen uitvoeren. Hij is intussen 23 jaar. Hij komt binnenkort met het nodige materiaal.
 • Deluxon en Maudelet zijn verhuisd van sen Jozef naar Sen Franswa.
 • De notaris heeft een fout gemaakt in de akte, waardoor de ondertekening ervan nog maar eens verschoven is.
 • De grond die we huren in Ti Mango. We hebben er nog recht op tot 2022, maar het bisdom heeft er plannen mee. In ruil bieden ze een groter stuk aan dat korter bij gelegen is en dat ook vruchtbaarder is. We gaan er dus op vooruit.
 • De groentetuin lukt goed. We hebben er genoeg water voor. We oogsten geregeld.

 

17 04 2019 Messenger Olès

Mwen resi jwenn sab jodi-a. Demen dye vle bos Jean ap koule beton-an. Lot bagay dlo nou ap mache trè byen. Avek Ronaldo sa mache pi byen. Nou te gen yon galon Antiscaline li fini. Mwen te rele Sani Suisse. Galon-an vann 35 USD. Mwen te mande William prete nou lajan pou 2 galon. Paske nou paka fonksyone san li. Yanskian te pran kob nan men William, li achte pou nou. Se nan Sani Suisse nou jwenn li. Mwen te tou mande reklame yon TDS ( aparey pou teste dlo ). Map jwenn yo demen dye vle.

Ik heb zand kunnen bemachtigen. Morgen stort aannemer Jean beton. Het water functioneert uitstekend. Met de inzet van Ronaldo lukt het veel beter. De eerste bus Antiscaling is op. Ik heb er voor gebeld. Ze kost 35 USD. Ik heb William gevraagd voor te schieten voor twee bussen. We kunnen niet zonder. Yanskian is het geld gaan halen en dan de bussen gaan kopen. We hebben het bij Sani Suisse gekocht. Ik heb ook een TDS gevraagd om het water te testen. Morgen brengen ze alles.

 

04 04 2019 Messenger Olès

Yo fini net avek enteryè basen an. Li te fè yon dezyem Beton ankò nan fon-an. Kounya lap randwi tèt blok dekoupaj yo. Lendi dye vle bos Raymond ap komanse achapant kouvèti-a.

Ze hebben gedaan met de binnenkant van het bassin. Ze hebben op de bodem nog een tweede laag aangebracht. Nu bepleisteren ze de bovenste blokken. Maandag zal aannemer Raymond beginnen met de bekisting van de dakbedekking.

 

03 04 2019 Messenger Olès

Se prezidan Messac Friscat ak 2 lot moun. Li konseye pou nou ta fè yon tablo Kleb Rotari ki finanse pwoje a, ak sipèvizyon kleb Rotari Gonayiv la. Mwen dako mwen panse wap dako tou. Lap bay fel pou nou gonayiv. Nou kap peye. Nan lot vizit pou yo ta fe foto ak tablo a.

Voorzitter Mesac , Friscat en nog twee zijn gekomen. Se vroegen ons om een bord aan te brengen dat Rotary dit gefinancierd heeft met supervisie van de Rotary Club van Gonaïves. Ik heb ja gezegd omdat ik denk dat je dat ook goed vindt. Ze gaan het in Gonaïves laten maken. We moeten ervoor betalen. De volgende keer dat ze komen, maken ze foto’s en brengen ze het bord mee.

 

03 04 2019 Messenger Olès

Friscat te relem maten-an pou di. Yap yap viziten jodi-a. Map tann yo.

Friscat (Rotary Club) belde me vanmorgen om te zeggen dat ze vandaag op bezoek komen (controle werken bassin en osmose-installatie). Ik verwacht ze.

 

28 03 2019 Messenger Olès

Basen-an fini krepi ak komanse randi. Kochon mwen te achte pou repèpleman li malad. Konsa mwen tiyel pou viann. Malerezman.

Het bezetwerk van het waterbassin is af. Het varken dat ik gekocht heb voor de kweek is ziek geworden. Daarom heb ik het spijtig genoeg moeten slachten voor het vlees.

 

25 03 2019 Messenger Olès

Krepisaj andedan basen-an preske fini. Lajan basen-an fini. Mwen panse prete nan lajan jaden-an paske nou pap itilize tout kounya. Jis pou nou pa kanpe ak basen-an. Wa dim saw panse.

Het bezetwerk van het bassin is bijna af. Het geld voor het bassin is op. Ik wil het geld voor de tuin gebruiken om de werken niet te laten stilvallen. Wat vind jij daarvan ?