Skip directly to content

07/09/2017

Messenger Olès

07/09/2017

Depi maten-an nou gen gwo lapli. Men poko gen van.

Sinds vanmorgen is er veel regen, maar nog geen wind (orkaan Irma die voorbij trekt).

 

Telefoon met Olès

04/09/2017

Met iedereen gaat het goed.

Het schooljaar is vandaag begonnen met een mis. Nog niet alle uniformen zijn in orde.

Vanaf morgen beginnen de lessen.

De drie nieuwe kinderen passen zich goed aan.

Islande Pierre (°28/02/2010) gaat naar het eerste leerjaar.

Milanda Pierre (°15/11/2013) is haar zusje. Zij gaat naar de kleuterklas, dezelfde als Jèdeline.

Enelson Inelus (°17/07/2012) gaat naar de overgangsklas om volgend jaar naar het eerste leerjaar te gaan.

Beni Monsecour is op 22 augustus aangekomen. Hij had veel proviand ingeslagen. Hij heeft ook een mooie som geld achtergelaten die we gaan gebruiken voor voorbereidende werken voor de reis van januari, namelijk om een ruimte te bouwen waar de pompinstallatie voor het verdelen van water naar de drie gebouwen wordt geplaatst en de osmose-installatie. Wellicht is er dan nog geld over om een omheining te maken voor de runderen (de stier en een nieuwe koe.

Beni heeft immers ook ene koe gekocht ter vervanging van de vorige, een stiertje om vet te mesten en een geit om met ons bokje te laten kweken.

De constructie van het pomphuis begint morgen al.

Het schooljaar wordt elk jaar duurder. Er is niet alleen het stilaan stijgende schoolgeld, maar ook nieuwe uniformen, schoenen, schoolgerei, boeken en zo meer. Frans had 3.000 USD meegebracht, maar wellicht gaat het schoolgeld alleen al 3.200 USD kosten.

De elektrische installatie heeft het al een tijdje moeilijk. Olès probeert met apparaten af te koppelen om de batterijen weer de kans te geven volledig op te laden.

Op de plantages groeien bonen en maïs. Morgen komt een ploeg wieden. Dat kost ook weer veel geld.

De oudste taptap hebben we van de hand gedaan. Hij was versleten. Toch heeft Olès er nog 63.000 gourdes (850 euro) voor gekregen.

De grote taptap is onvoldoende rijvaardig. Olès durft hem nog alleen in de dorpskern inzetten. Op termijn moet hij ook weg, net als de Toyota Previa die al een tijd staat op te roesten.

Op 27 augustus is Olès met alle kinderen naar een feestje mogen gaan. Ze hebben een fijne dag gehad. Olès mag aan de gastheer ook een offerte  bezorgen voor een basketterrein.

De voetbalploeg van OSJOSMA heeft meegedaan aan een kampioenschap en is kampioen geworden samen met versterking van buiten. De ‘gemengde’ ploeg heeft de beker gewonnen.  Van Beni hebben ze een beloning gekregen.

 

Messenger Olès

30/08/2017

Mwen sot chita ak M. Beni, se denye jou li isit. Li ban lajan. Mwen panse nou gen lajan pou fe kay ponp la tou swit. Ak kloti pou mete bef ak kabrit. Mwen pwale ak M. Beni potopwens demen poum tou we Bertrand. Li toujou pa anfom.

Ik heb met Beni gesproken. Het is zijn laatste dag hier. Hij heeft me geld gegeven. Ik denk dat we het geld best meteen besteden aan de bouw van een pomphuis en aan een afsluiting voor de runderen en de geiten. Ik ga met Beni naar Port-au-Prince om Bertrand te bezoeken. Het is nog niet goed met hem.

 

Messenger Olès

29/08/2017

Nou Lalomas. Nou achte 2 bef. Fanm lan pou fe pitit. Gason-an pou manje nan plas kabrit. Plis yon gwo manman kabrit. Kabrit pou fe pitit.

Bef pou fe pitit, nou achtel pou 25000 goud. Bef pou vyann se 13000 goud. Yon gwo kabrit pou fe pitit. 4 250 goud. Mw panse pou klotire yon pati nan teteren lot kote ravin lan pou yon fem pou bef ak kabrit. Saw panse? Beni gen yon moun ki pwomet li anko yon vach.

Beni en ik zijn in Lalomas. We hebben twee runderen gekocht. Een koe om te kweken en een stiertje om eens iets anders te eten dan geit. Ook hebben we een grote geit gekocht om te kweken. De koe kostte 340 euro, het stiertje 175 euro en de geit 58 euro. Ik overweeg om een deel van het terrein aan de andere kant van de Ravine (riviertje in onze plantage) af te maken voor de runderen en de geiten. Wat denk je ?

Beni heeft iemand ontmoet die hem nog een koe beloofd heeft.

 

Messenger Olès

26/08/2017

Sè Carmelle apen vini ak ti moun nan. Li rele Enelson Inelus. Li fet 17 Jiye 2012.

Zuster Carmelle is met een jongetje gekomen. Hij heet Enelson Inelus en is geboren op 17 juli 2012.

 

Messenger Olès

25/08/2017

A 5 h maten-an, nou te gen yon koupi elektrisite. Len verifye enstalasyon-an. Mw te debranche frize-a. Apre 10 minit li te redémare. Mw sot rele, li kontinye san pwoblem.

Om 5 uur vanochtend is de stroom weggevallen. Ik heb alles nagekeken. Ik heb de diepvriezer afgekoppeld. Na 10 minuten is alles weer opgestart. Terwijl ik bel functioneert alles normaal.

 

Messenger Olès

24/08/2017

Zanmi ki te oganize fet pou ti moun yo lane pase, sot relem pou di lap antre. Li vle fe menm bagay. Lap pote valiz, kaye ak plim pou tout ti moun yo. Lap fe sa dimanch dye vle menm kote. Se anivese li, lap kontan pou ti moun yo fete ak li.

Map tou pale ak li de teren basket la.

De vriend die vorig jaar ook een feest organiseerde voor de kinderen, belde me dat hij er weer is. Hij wil hetzelfde doen. Hij schenkt ons boekentassen, schriften en pennen voor alle kinderen. Maandag vieren we dat feest weer bij zijn oom thuis. Het is zijn verjaardag en hij vindt het fijn dat de kinderen komen meevieren. Ik zal hem ook eens aanspreken over het basketterrein.

 

Messenger Olès

24/08/2017

Mwen te rele direkte Ibesr senmen pase-a. Pou afe renouvelman pemi ofelina. Nou te gen randevou pou relel jodi-a. Mw apen pale ak li. Yo pap gen tan nan senmen sa-a. Lendi lap relem pou di, ki jou lap vini nan lot senmenn nan. Lap vini ak 2 ajan pou fe evalyasyon apre pou yo fe renouvelman pou nou. M. Beni potopwens aktyelman li nan magazen. Machin Durand jwenn lan gen pwoblem, yap reparel avan yo vini.

Ik heb verleden week met de directeur van IBESR gebeld in verband met de verlenging van onze vergunning. Ik mocht hem vandaag terugbellen. Ik heb hem net aan de lijn gehad. Hij heeft volgende week geen tijd. Maandag zal hij me bellen voor een afspraak de week erna. Hij zal met twee medewerkers komen en voor een verlenging zorgen. Beni is nu in een magazijn in Port-au-Prince. De auto waar Durand hem mee ophaalde heeft panne. Ze herstellen hem voor ze naar hier komen.

 

Messenger Olès

22/08/2017

Se jodi-a grann Mirlanda ak Islande mennen yo vini. Gedeline dako ak yo kounya. Jodi-a gen Eklips soley a pati 1 è. Mw oganize pou tout moun nan yon andwa e siveye pou yo pa fe kiryozite.

Vandaag heeft de grootmoeder van Milanda en Islande hen gebracht. Jèdeline is er nu blij mee. Vandaag is er een zonsverduistering om 1 uur. Ik zorg ervoor dat we ergens verzamelen om te kijken zonder ongelukken.

 

Messenger Olès

08/08/2017

Samdi-a nou fin plante pwa nan te ti mango-a. Nou plante 18 mamit pwa kongo. Demen nap plante pistach. World Shaddaī. Ilianette ak Dieunise. Yo reyisi nan ekzamen deta. (9em âne) yo pwal fe 3em. Medam yo pwal nan lekol pe yo.

Zaterdag hebben we bonen geplant in Ti Mango. We hebben 18 kommen kongobonen geplant. Morgen planten we pindanootjes. World Shaddaï, Ilianette en Dieunise zijn geslaagd in hun staatsexamen. Ze hebben nu het negende jaar af (te vergelijken met derde middelbaar) en gaan naar het derde jaar (eerste van de vier jaren middelbaar). De meisjes gaan nu naar de school van de pastoor.

 

Messenger  Olès

31/07/2017

Mw te jwenn yon moun pou achete ti taptap. Pri-a two ba, se 50 000 goud. Mw pa bay li. Demen gen lot moun kap soti potopwens vin wel. Mekanisyen Ki konn travay pou mwen di. Sim jwenn 60 000 goud mw met bay li. Paske li pa an bon eta. Ma enfomew.

Ik heb iemand gevonden om de oude taptap te kopen. Zijn prijs is te laag (680 euro). Ik heb hem niet meegegeven. Morgen komt iemand anders uit Port-au-Prince kijken. Onze mecanicien zegt dat we hem mogen verkopen als we 815 euro krijgen omdat hij niet in goede staat is. Ik houd je op de hoogte.

 

Op 3 juli vertrekt Frans voor de 24ste keer naar Haïti. Hij heeft het gezelschap van Christel en Sarah.