Skip directly to content

09/09/2019

 

09 09 2019 Telefoon met Olès


 • De school is begonnen vandaag, toch de school van de zusters en die van de pastoor. Andere scholen zijn verleden week al gestart. De eerste schooldag startte met een mis voor de Heilige Geest.
 • De nieuwe werkman heet Lucsen. Hij werkt goed.
 • Westindjie is zwanger. Ze is pas achttien jaar. De vader is een klasgenoot. Ze woont nu bij haar familie en gaat in Gonaïves naar school.
 • Maudline is met haar oma naar Port-au-Prince vertrokken. Ze blijft bij haar. Ze is erg opgetogen over deze wending in haar leven.
 • De volgende reis gaat de elektriciteit aangepakt worden. Yanskian en Monsly gaan komen helpen. We hebben nog enkele stevige werkmannen nodig voor het uitkappen van de leidingen en ook om de greppels te graven tussen de verschillende gebouwen. Daarin komen ook leidingen voor watervoorziening in Sent An.
 • Frans Heeft onderhandeld met Yanskian. Hij komt mee werken, maar blijft daarna in het weeshuis als hoofdopvoeder. Daarnaast zal hij ook de taak van technisch verantwoordelijke op zich nemen. Hij krijgt een salaris, een kamer en ook de maaltijden. Van zodra er meer ruimte is, komt zijn gezin bij hem wonen. Yanskian krijgt een contract om alles duidelijk te stellen.
 • De drie meisjes die hogere studies gaan aanvatten, zijn verzekerd van een onderkomen in Port-au-Prince. Dat is bij pater Hoet. Ze gaan een grote kamer delen met een vierde studente en zelf instaan voor hun maaltijden. Alle vier gaan ze een richting toerisme aanvatten.
 • De plantages staan mooi groen. Er wordt nu gewied. We telen maïs, bonen, pindanoten, graan en zelfs rijst.
 • 3 van de zeugen zijn vol.
 • We hebben nu 7 geiten met daarbij 2 bokken.
 • De runderen doen het goed: de stier, de twee koeien en het kalf.
 • De kippen zijn nu ondervertegenwoordigd, slechts 3.

 

 

04 09 2019 Messenger Olès

Sa se ekip Mr Beni konn soutni-an. Ronaldo ak Robenson se jwè ekip la. Li te rive nan final. Li chanpyon dimanch la.

Het voetbalploegje dat meneer Beni wel eens hielp en waarbij Ronaldo en Robenson spelen, hebben de finale bereikt en speelden verleden zondag kampioen.

 

01 09 2019 Messenger Olès

Bos Raphi komanse enstale tiyo pou vini dlo nan basen-an. Lap kontinye nan senmenn lan. Mwen deja bay bos Tido kob pou kouveti yo. Li banm randevou pou vin monte tout le 16 septanm.

Aannemer Ralphi gaat de goten installeren om het water van het dak naar het grote bassin te leiden. Ik heb aannemer Tido geld gegeven voor de deksels op de mangaten van het bassin. Hij heeft beloofd om ze op 16 september te plaatsen.

 

28 08 2019 Messenger Olès

Monsly ale maten-an. Lap retoune le 6 septanm. Li fini ak Travay Sentan. Mwen te remake kek ti bagay poul korije. Se sa lel retoune lap fe sa. Li pa fe fenèt dèyè yo sanblab ak desen devan yo.

Monsly is vanmorgen vertrokken. Hij komt terug op 6 september. Hij is klaar in Sent An. Ik heb enkele foutjes opgemerkt. Hij corrigeert alles wanneer hij terug komt. De ramen vanachter zijn niet hetzelfde als die van voor.

 

25 08 2019 Messenger Olès

 

Frijidè nou gen nan refektwa, li anpan depi kek ane. Nou depanse bon ti kob pou reparel, li pa janm bon. Mwen jwenn yon moun ki ala rechèch pou konseve bagay glase. Li ban mwen 7 500 goud pou li. Map mete kob la nan kabrit pou gadinaj.

De koelkast die in de eetzaal hebben is al enkele jaren defect. We hebben al veel geld uitgegeven om hem te repareren, maar nooit met goed resultaat. Ik ben iemand tegengekomen die op zoek was om ijs te bewaren. Hij heeft me daar 7.500 gourde (75 euro) voor gegeven. Ik besteed het geld aan de geitjes.

 

24 08 2019 Messenger Olès

Rezilta ekzamen pou elèv filo yo sòti. Ekol pè bay 100% bon. Pè a te gen 27 elèv ki te patisipe.

De resultaten van de eindexamens van filo (zevende en laatste jaar middelbaar) zijn binnen. In de school van meneer pastoor is iedereen geslaagd. Ze zijn met 27.

 

22 08 2019 Messenger Olès

Se jodi-a yo tant Modeline vini chèchel. Li pwal viv kay yon tant ak grann li. Li pwal kontinye lekol potopwens. Yo abite Titanyen. Pa lwen ak mache-a. Mwen bay yon ti fre pou li. Vandaag is een tante van Maudline haar komen ophalen. Ze gaat bij haar tante en oma wonen. Ze gaat dan naar school in Port-au-Prince. Ze wonen in Titanyen, niet ver van de markt. Ik heb ze wat geld meegegeven.

 

16 08 2019 Messenger Olès

Ok pou enfomasyon pe Hoet. Manno te konseye nou tou de lekol sa. Se tout frè yo li pat ko jwenn ki fem pat ko diw sa. Gen posi blite pou moun ki pa gentan antre nan mwa septanm . Ap gen yon sesyon kap komanse an janvye. Konsa si nou chwazi janvye, nap gen plis tan pou nou planifye.

Ok voor de informatie van pater Hoet over de hogeschool. Emmanuel heeft ons die ook aangeraden. Ik heb je nog niets verteld daarvan omdat ik de kosten nog niet ken. Je kan er ook in januari starten als je in september niet kan beginnen. Daarom mikken we op januari. Dan hebben we meer tijd om te plannen.

 

16 08 2019 Messenger Olès

mwen te envite nan yon rankont fèmti yon kan dete lekol pè-a te oganize jodi-a. Josué te pwofesè.

Ik was uitgenodigd op een bijeenkomst naar aanleiding van het einde van een zomerkamp georganiseerd door de school van de pastoor. Josuë mocht les geven.