Skip directly to content

13/02/2017

14/02/2017

Messenger Olès

Mekanisyen-ap travay nan ti taptap, paske nou bezwenl chak jou pou cheche dlo pou tout sevis. Nou deja achte pyes yo. Pyes gwo tap tap se potopwens nap voye achtel.

De mecanicien werkt aan de kleine taptap, want die hebben we elke dag nodig om water te halen voor alles. We hebben de stukken al gekocht. Voor de grote taptap moeten we stukken kopen in Port-au-Prince. Ik stuur daar iemand voor. Het gaat om stukken in het remhuis.

 

13/02/2017

Telefoon met Olès

Met de kinderen gaat het goed. Ferlandine en Jèdeline hadden onlangs diarree, maar met medicatie zijn ze genezen en ze gaan weer naar school.

Voor alle zekerheid bevestigt Olès dat niemand aan de elektrische installatie gewerkt heeft. Er was een tijd geleden een veiligheid afgesprongen. Maar na 30 minuten konden ze de installatie herstarten en sindsdien werkt alles normaal. Ook de blauwe lampjes op de omvormers lichten normaal op.

Jef mag zeker nog lampen meebrengen. Olès zal een lijstje maken en doorsturen.

De aannemer, Boss Yotaire, is met alle kaders gekomen voor de ramen in Sen Franswa en in Sen Jozef. Ze zijn bijna allemaal geïnstalleerd. Hij gaat vrijdag de vensters halen in Port-au-Prince

Het busje dat Myriam, de dochter van Olès, vanuit de VS zal opsturen, is er nog niet als de reizigers binnenkort komen. Het vertrekt pas einde februari in Boston. Durand zal het transport de dag van aankomst voor de reizigers regelen. De taptap zal tegen die tijd hersteld zijn om de bagage te vervoeren.

De eigenaar van de aanpalende grond heeft 2 weken geleden nog gebeld. Hij zal op 26 of 27 februari naar Saint-Michel komen om de transactie van de verkoop te regelen. Frans zegt Olès de eigenaar mee te delen dat het bod maar geldt tot 1 maart. Daarna starten de bouwwerken op de alternatieve locatie.

De oogsten zijn niet gelukt in 2016. Misschien moeten we dit jaar eerder beginnen met het bewerken van de grond. De seizoenen zijn helaas onvoorspelbaar geworden.

Aan het einde van het gesprek komen Westindjie en World Shaddaï aan de telefoon om goedendag te zeggen en wat te vertellen over henzelf, de school en de andere kinderen en jongeren.

 

04/02/2017

Messenger Olès

Bos Yotaire vini yeswa ak ankadreman pou tout fenet yo. Yap prepare vit yo, poul retounen cheche yo.

Boss Yotaire is gisteren gekomen met de kaders voor de vensters. Hij bereidt het glaswerk voor om daarna ermee te komen.

 

31/01/2017

Messenger Olès

Nou te nan jaden ak ti moun yo, pou nou te rekolte pwa kongo nan jaden yo.

Mw te voye tou kek foto ti moun ki te nan jaden pou rekole pwa Kongo. Se konnya mw we foto pat ale. Mw revoye yo pou wou.

Bos Yotaire ale potopwens jodi-a poul resevwa vit yo. Li te pran yon lot avans 100 000 goud.

We hebben met de kinderen de oogst van de pois congo (zwarte bonen) binnen gehaald. Ik heb enkele foto’s gemaakt van de kinderen terwijl ze de oogst aan het binnenhalen waren. Ik zie dat de foto’s niet verstuurd zijn. ik probeer het opnieuw.

 

30/01/2017

Messenger Olès

Mw voye pou wou yon pwofama, kek zouti. Mw tou rantre netwayaj pi-a ladanl.

Ik heb je een bestek gestuurd met enkele gereedschappen. Daarin heb ik ook de reiniging van de waterput opgenomen.

 

27/01/2017

Messenger Olès

Genyen youn nan pwojekte yo nan Sen Franswa ki pa eklere anko. Men se pa pwoblem rezo, se nan anpoul sa ye, de tanzantan li fe siyal. Salitasyon pou tout moun.

Een lamp in Sen Franswa brandt niet meer en ze is niet stuk. Het gaat om een probleem in de installatie. Af en toe zendt die een signaal. Groeten aan iedereen.

 

27/01/2017

Messenger Olès

Mw bay Bos Yotaire yon 1er tranch lajan 350 000 goud yeswa. Li ale potopwens maten-an pou fe komande yo.

Ik heb Boss Yotaire een eerste voorschot gegeven van 350.000 gourdes (5.100 EUR) gister avond. Hij is deze morgen naar Port-au-Prince vertrokken om de bestelling (van de ramen) te plaatsen.

 

25/01/2017

Messenger Olès

Gen yon teknisyen foraj pi ki te pase nan ofelina, li te kontwole pi-a pou mw. Paske avan, nou konn jwenn dlo. Li we se sous yo ki bouche. Li mandem 35000 goug poul, netwel, e fel ba nou dlo pandan 2 a 3 ze de tan. Mw dil nap ka dako, men se yon kontra poun siyen, sil pa bay dlo-a jan li di. Nou pap peye. Saw panse?

Hier is een technieker op bezoek geweest die onze put heeft gecontroleerd. We kunnen nu geen water meer ophalen , tevoren wel. Hij heeft vastgesteld dat er een opstopping is. Hij vraagt 35000 gourdes (510 euro) om de put schoon te maken en zo telkens minstens 2 à 3 uur water te kunnen oppompen. Ik heb gezegd dat we misschien akkoord gaan. Het gaat om een contract om te tekenen waarbij we niets betalen als er geen resultaat is zoals hij ons voorspiegelt. Wat denk jij ?