Skip directly to content

20/11/2017

Telefoon met Olès

20/11/2017

De eerste examens zijn gepasseerd. De uitslagen moeten nog afgewacht worden.

Ilianette was donderdag ziek en de symptomen wezen naar cholera, maar na onderzoek bleek het helemaal niet zo erg te zijn. Ze kon de dag erop weer naar school gaan.

Gelukkige verjaardag Papi Olès. Je bent 68 geworden op 15 november.

Door de regen is het pomphuis nog niet helemaal klaar. De dubbele deur staat er al in, maar de aannemer moet nog het hekwerk plaatsen. De buitenkant moet nog gevoegd worden en de binnenkant geplafonneerd.

De regen heeft voor vele donkere dagen gezorgd. Eén enkele keer is daardoor de stroom uitgevallen in het midden van de nacht. Voor de trest functioneert alles normaal.

Het juiste tijdstip voor het boren van de waterput spreken we af wanneer we de volgende keer telefoneren, maar de firma uit de Dominicaanse Republiek is nu niet meer in het dorp. We gaan zien of ze hun voorwaarden nog aanhouden.

Met de nieuw aangekochte dieren is alles goed. Bij de varkens hebben we één jong verloren door een onbekende reden.

Door de regen is het met de gewassen niet zoals verwacht. De pindanoten hebben veel minder opgebracht. Jammer voor de inspanningen om ze te planten. Daar hadden verscheidene kinderen aan geholpen.

Olès stelt voor om Sén Jozef te schilderen, zowel binnen als buiten. De buitenkant is nog nooit geschilderd en de binnenkant is aan opfrissen toe.

Olès heeft een dame op het oog om de meisjes te begeleiden als opvoedster naast Junior. Het is een tante van Aurélien die enkele jaren geleden in het gezelschap van Frans mee kwam. Tijdens de reis van januari wil Olès samen met Frans een gesprek met haar organiseren.

De bus en de taptap dienen nog goed, maar er is wat werk aan. Ook daarover spreken we in januari verder, stelt Olès voor.

 

Messenger Olès

09/11/2017

Bos Jean te gen lot travay, se lendi-a li rekomanse travay nan kay ponp poukrepi randi. Pot la deja pare. Ni fe foje yo tou map pran yo demen.Se seten kay ponp ap fini net lendi ou madi.

Aannemer Jean heeft nog een ander werk. Maandag begint hij terug bij ons om het pomphuis te plafonneren. De deuren zijn al klaar net als het hekwerk dat ik morgen ga halen. Het is zeker dat maandag of dinsdag het pomphuis helemaal af zal zijn.

 

Messenger Olès

31/10/2017

Gen lot pwoblem Ki anpeche machin ko'payi-a rive nan Ofelina. Paske te gen gwo manifestasyon nan tout bouk la, pou mande leta kouran, rwout ak dlo potab. Yo koupe wout sa fe machin paka sikile. Map kenbe kontak ak yo pou yon lot vwayaj si lap posib. Si yo pap vini. Nap toujou planifye pou fen dane-a ak premye konpayi-a.

Er is nog een groot probleem die de (put)boormachine verhindert om tot aan het weeshuis te komen. Er zijn veel manifestaties in het dorp om van de staat elektrische voorzieningen te eisen, en wegen, en drinkbaar water. Ze hebben de wegen afgesloten zodat het verkeer niet door kan. Ik houd contact met de firma voor een andere keer. Als ze niet meer komen, plan ik verder met de eerste firma voor het einde van het jaar.

 

Messenger Olès

30/10/201

Gen yon konpayi foraj pwi ki soti Sendomeng kap fouye pwi senmichel. Mw te pale ak enjenye-a. Li te mandem 6000 USD. Nou antann pou 5000. Lap pase nan ofelina demen.

Map diskite sa ak engenye-a. Li te di mwen, li dako pou 5 000 lan paskel deja nan komin lan. Si li deja ale poul retoune, se 6000. Map pi renmen se yo ki fouyel pou nou. Paske kondisyon se bay dlo ki pap janm fini.

Mwen sot rele Parnel, paske li gen yon ti responsablite nan prezans konpayi a nan komin lan. Li di mwen, yo fouye deja 3. Menm le yo jwenn dlo. Yap kontinye jis yo jwenn nap kap bay dlo nan moman lapli ni nan sechres.

Mwen esplike enjenye-a enkyetid nou. Paske nou fe eksperyans deja ak yon konpayi ki se yon echek. Li bay garanti. Yap fouyel jis yo jwenn dlo nomal. Menm si nou ta vini nan 5 an, nenpot moman. Nap jwenn dlo nomal.

In het dorp is een firma uit de Dominikaanse Republiek die putten komt boren. Ik heb met hun ingenieur gesproken. Hij vroeg 6000 USD. We hebben een afspraak voor 5000 USD omdat hij verplaatsingskosten in mindering brengt (als hij apart moet komen is het 6000 USD). Morgen komt hij eens kijken. Ik geef er de voorkeur aan dat zij de put boren voor ons omdat ze garantie geven dat ze we voor eens en altijd water zullen hebben.

Ik heb Parnel gebeld die hen goed kent. Hij zegt dat ze al drie putten geboord hebben en telkens meteen op water zijn gestoten. Ze gaan zo diep dat er steeds water is, zowel in tijden van regen als van droogte.

Ik heb de ingenieur gezegd dat we een ongerustheid hebben. De vorige firma heeft ons namelijk voor een mislukking geplaatst. Hij geeft garantie. Ze boren tot ze volop water vinden. Zelfs over vijf jaar zullen we nog evenveel water hebben.